Vanaf welke leeftijd mogen kinderen sushi eten?

15.02.2023 09:03

Een heerlijke en relatief gezonde maaltijd: sushi. Veel moeders zijn er gek op, maar is het slim om het samen met je kind te eten? Vanaf welke leeftijd kan het geen kwaad?

Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Het Voedingscentrum raadt aan om kinderen jonger dan 5 jaar geen sushi te laten eten en dat geldt ook voor rauwe eieren of producten waar rauwe melk in is gebruikt.

Maar: dit is een richtlijn, geen regel. Er is wereldwijd geen specifieke leeftijdsgrens voor het eten van sushi want uiteindelijk bepaal jij dat als moeder en vader, maar het is belangrijk om te overwegen of het kind klaar is voor dit type voedsel en of het veilig is voor hen om het te eten. Doe dus waar je je goed bij voelt.

Beste leeftijd voor sushi

Over het algemeen wordt sushi beschouwd als een veilig en gezond voedsel voor de meeste mensen, inclusief kinderen, op voorwaarde dat het op de juiste manier is bereid en dat de vis vers is.

Als het gaat om jonge kinderen, is het echter belangrijk om op te letten voor eventuele allergieën of spijsverteringsproblemen die kunnen worden veroorzaakt door het eten van sushi. Sommige kinderen kunnen allergisch zijn voor vis of schaaldieren, en het kan enige tijd duren voordat hun lichaam klaar is om sushi te verteren.

Als vuistregel is het misschien het beste om kinderen pas sushi te laten proberen wanneer ze oud genoeg zijn om te begrijpen wat het is en zich bewust zijn van eventuele allergieën of spijsverteringsproblemen. Over het algemeen wordt aangenomen dat kinderen vanaf 4-5 jaar oud sushi kunnen eten, maar het is belangrijk om dit te bespreken met de kinderarts van het kind als je twijfels hebt. En je kunt uiteraard wel eerder beginnen met vegetarische sushi of sushi gemaakt van fruit. 

Ook kun je, als je begint met sushi, beter niet te veel tonijn geven. Daarin zit veel kwik. Schaaldieren zijn vaak gevoeliger voor allergische reacties of voedselvergiftiging. Zalm is bijvoorbeeld een veiligere keuze.

Bron: Healthy Children