Vakantiedagen opnemen: wanneer mag je werkgever weigeren?

18.09.2022 10:21

Ben jij al bezig met het plannen van je volgende vakantie? Dan kun je beter alvast vakantiedagen opnemen als je slim bent. Maar hoeveel dagen vakantie mag je eigenlijk opnemen en wanneer mag je werkgever weigeren?

Hier zijn natuurlijk regels voor.

Wettelijke vakantiedagen

Een vakantie inplannen, je kan er maar beter vroeg bij zijn. Je hebt hier weer geld voor gespaard en kan niet wachten om te gaan boeken. Maar hoe zit het dan met die gespaarde vakantiedagen die je het hele jaar hebt opgebouwd? Het blijk dat je vier keer het aantal uren dat je per week werkt, mag opnemen. Stel dat je 36 uur werkt per week, heb je recht op 144 uur. Dit komt neer op 18 dagen vakantie die je mag opnemen. De som is namelijk: 4 x 36 uur. Dan kom je uit op die 144 uur die je mag inzetten voor je vakantie.

Dit valt onder de wettelijke vakantiedagen, wat veel mensen misschien al weten, of misschien juist niet. Deze vakantiedagen mag je ook meenemen naar het volgende jaar. Die wettelijke vakantiedagen zijn dan zes maanden geldig, daarna zullen deze vervallen en kun je ze niet meer inzetten. Neem ze dus op tijd op.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Er zijn ook bovenwettelijke vakantiedagen, vrije dagen binnen het bedrijf waar je werkt. Het staat in je cao of jouw eigen arbeidsovereenkomst. Dit hangt wel van wat dingen af, namelijk hoelang je al werkt bij het bedrijf en natuurlijk je leeftijd. Het kan ook zijn dat je jouw 18 dagen wilt inzetten voor je vakantie, maar je 20 dagen van je baas krijgt. Dan komt dit neer op 18 wettelijke en 2 bovenwettelijk vakantiedagen.

Uitzonderingen

Je baas heeft twee weken de tijd om de dagen die je opneemt voor je vakantie eventueel te weigeren. Je werkgever mag je vakantieaanvraag weigeren bijvoorbeeld je echt nodig hebben, omdat er niemand anders is die jouw functie kan overnemen. En wat als je al geboekt hebt maar je bedrijf zit in een crisis, en je mag niet weg? Bij weigering van die dagen, draait jouw baas op voor de kosten van het annuleren.

Verder nog belangrijk om te weten en wat je altijd goed in de gaten moet houden: ziektedagen zijn geen vakantiedagen. Wanneer je dus ziektedagen opneemt, mag dit niet van je vakantiedagen worden ingehouden.

Bron: rtlnieuws.nl

In samenwerking met Mama Magazine