Vaders komen gemiddeld 8,5 kilo aan in het eerste jaar van het vaderschap

13.03.2021 11:29

Kijk, wij moeders doen nu eenmaal het meeste werk, fysiek gezien dan. Want wij groeien een klein mensje in onze buik en krijgen die er na 9 maanden zelfs nog goed uit geperst. 

Niet zo gek dus, dat wij vrouwen hier en daar een paar kilo zwaarder zijn als we eenmaal zijn bevallen.

Maatje meer

In een zwangerschap komen vrouwen gemiddeld 11 tot 16 kilo aan, bij een tweelingzwangerschap gemiddeld 15 tot 20 kilo. Maar mannen lijken ook mee te doen. Want nu blijkt uit onderzoek dat ook vaders flink wat kilo’s aankomen in het eerste jaar van het vaderschap. Maar liefst 8,5 kilo, gemiddeld. Het onderzoek werd gehouden onder 1.500 mannen. Hieruit bleek dat 22% van de mannen meer dan 6,5 kilo aankwam tijdens de zwangerschap van hun vriendin. Maar ook na de zwangerschap tellen de kilo’s door en dat heeft een duidelijke reden.

 

Lees ook
Vanaf 1 juli krijgen alle vaders langer betaald partnerverlof: maar liefst 6 weken

Ach, lekker eten

De mannen zijn namelijk te vermoeid om nog actief te sporten – en dus ploffen ze vaker neer op de bank. Ook eten ze ongezonder, omdat ze moe zijn van de gebroken nachten. Ze compenseren dat brakke moe-gevoel van een nacht met een huilende baby met een portie vet eten, dus. Volgens het onderzoek hadden vaders gemiddeld 74 minuten per dag minder de tijd om eigen activiteiten te doen. Ergens dus ook niemand kwalijk te nemen, dat dan het actieve sporten er hier en daar bij in schiet. Er wordt minder vet verbrand omdat verse vaders minder energie hebben gedurende de dag. Kortom: die babytijd merken ook mannen aan hun figuur. Net als wij mama’s, dus. En dat is compleet logisch – dus koop een broek een maat groter, en let it go. Je hebt meer dingen om je nu druk over te maken. Toch?

Bron: FHM