Mannen zorgen voor 7 uren extra werk in het huishouden, blijkt

13.06.2023 07:00

Ooit wel eens afgevraagd waar al dat extra werk in het huishouden vandaan komt waar jij maar niet de vinger op kan leggen? Nou, grote kans dat het antwoord op deze vraag heel makkelijk is: je man! Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen voor zeven uur werk in het huishouden zorgen. En dat terwijl een vrouw haar partner juist veel klusjes bespaart wanneer zij een relatie hebben.

Dat onderzocht de Universiteit van Michigan. Zij doen al sinds 1968 elk jaar dit onderzoek. Dat doen ze door dagboeken te bestuderen waarin de kandidaten vastleggen op welke manier ze hun tijd besteden. Ook worden de mensen geïnterviewd over de tijd die ze kwijt zijn aan koken, schoonmaken en andere huishoudelijke taken.

Verschil

Frank Stafford leidde het onderzoek en herkent het patroon. “Er zit nog altijd een groot verschil in de taakverdeling in het huwelijk of een relatie. Mannen werken nog steeds meer buitenshuis, vrouwen doen vaker het huishouden, ook al werken zij ook veel. En die situatie wordt alleen maar erger voor vrouwen wanneer ze kinderen krijgen.”

Huishouden

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die jong en single zijn het minste doen in het huishouden, namelijk twaalf uur per week. Vrouwen tussen de zestig en zeventig die getrouwd zijn er gemiddeld 24 uur mee bezig. En moeders die meer dan drie kinderen hebben zijn 28 uur kwijt aan het huishouden.

Bron: Famme