Tips van een psycholoog als jouw kind bang is voor Sinterklaas

01.12.2022 13:13

Sinterklaas is alweer eventjes in het land, de winkels vol met pepernoten en chocoladeletters. Het is een leuke periode voor kinderen met cadeautjes. Toch is het niet voor alle kinderen zo’n leuke periode. Ze zijn soms doodsbang, zenuwachtig, onrustig en doen geen oog meer dicht.

Daarom wat tips van psycholoog en opvoeddeskundige Valerie Ritchie die misschien kunnen helpen tegen de angst voor de Sint.

Angst voor Sinterklaas

De sinterklaastijd is vaak een roerige tijd die veel impact heeft op kinderen, legt psycholoog Ritchie uit. “Zelfs als ze niet bang zijn voor de Sint, is de kans groot dat er wat spanning is. Die spanning veroorzaken we bijvoorbeeld door kinderen niet alleen op Pakjesavond cadeaus te geven, maar ook hun schoen te laten zetten. Zo zijn kinderen er extra mee bezig.”

“Vindt je kind het eng dat er iemand in huis komt of dat Sinterklaas zo veel weet, dan kun je bijvoorbeeld zeggen dat je de Sint persoonlijk kent en hem af en toe vertelt wie er z’n kamer zo goed opruimt”, tipt Ritchie. “Het is natuurlijk gek dat we onze kinderen normaal leren om op te letten bij vreemde mensen, maar dat Pieten zomaar een huis binnen mogen komen. Dat is logischer als jij Sinterklaas kent.”

En helpt dat allemaal niet, “vertel je kind dan gewoon hoe het zit. Dat is jammer, maar dan is de angst het niet waard.”

 

Bron: linda.nl

In samenwerking met Mama Magazine