Kun je ook te lang borstvoeding geven?

29.01.2023 13:51

Niet iedereen maakt de keuze om borstvoeding te geven. Maar als je er wel voor kiest kan het moeilijk zijn om in te schatten wanneer je moet stoppen. 

Tot welke leeftijd is borstvoeding nodig en wanneer kan je stoppen?

Een gewoonte

Als je voor het eerst borstvoeding geeft kan dit even wennen zijn. Toch zul je er snel achterkomen dat er ritme komt en dat het een soort gewoonte wordt. Misschien geniet je zelfs van dit moment die jij samen met je kindje hebt. Super fijn als dit punt is bereikt, maar het is ook normaal om je af te vragen: hoe lang moet ik hier mee doorgaan?

Wat is verlengde borstvoeding?

Verlengde borstvoeding is een breed concept. Ook verschilt het binnen bepaalde culturen. Sommige vrouwen zullen 12 maanden borstvoeding geven zien als te lang, en andere vrouwen zullen zeggen dat dit niet meer dan normaal is. De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om de eerste 12 maanden borstvoeding te geven. Sommige raden zelfs aan om nog langer door te gaan. De eerste 6 maanden zijn in ieder geval het belangrijkst. Het wordt door de WHO zelfs aangeraden om de borstvoeding ten minste 2 jaar door te zetten. Dit is gezond voor zowel baby als moeder.

De voordelen van verlengde borstvoeding

Er zitten een hoop voordelen aan het geven van borstvoeding. Zo zitten er veel goede voedingstoffen in. Sommige mensen beweren dat deze voedingstoffen afnemen na een bepaalde periode. Dit is niet waar. Naast de voedingstoffen is het ook goed voor de band tussen jou en je kindje. Als je een langere tijd borstvoeding geeft zul je er achter komen dat het geven van borstvoeding comfort geeft aan je kind. Borstvoeding is ook belangrijk voor de toekomstige gezondheid van zowel baby als moeder. Zo kunnen baby’s minder kans krijgen op allergieën. Als een moeder langer dan één jaar borstvoeding geeft, spreken we van ‘langvoeden’. De meeste kinderen stoppen met het drinken aan de borst tussen de 1 en 3 jaar, omdat ze dan zelf meer behoefte hebben aan vast voedsel. Maar wat gezondheidsvoordelen betreft kun je zo lang doorgaan als je zelf wilt. Op het geven van borstvoeding staat geen tijdslimiet. De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan wat het kind nodig heeft.

Bron: healthline.com