Tandenpoetsen bij je baby: wanneer begin je ermee?

17.05.2023 16:00
tandenpoetsen baby

Tandenpoetsen bij je baby: wanneer moet je daar nou mee beginnen? Dat is waarschijnlijk al sneller dan je denkt. Hoe vaak moet je de tanden van je kind poetsen en hoe doe je dat het handigst? Wij zochten het voor je uit. 

Het wordt geadviseerd om te starten met tandenpoetsen vanaf het moment dat je kindje zijn eerste melktandjes krijgt. Je kleintje is dan waarschijnlijk tussen de vier en zeven maanden oud. Die eerste tandjes die doorkomen; da’s vaak geen pretje. Een bijtring in de koelkast leggen en deze geven, kan wat verlichting geven.

Langzaamaan komen natuurlijk steeds meer tandjes door. Tot je kindje twee jaar is, is het prima om een keer per dag de tanden te poetsen. Zo houd je de tanden schoon en went je kleintje vast aan het tandenpoetsritueel. Wacht uiteraard tot na de laatste voeding met poetsen, anders heeft het weinig zin.

Hoe tandenpoetsen van je baby?

Het tandenpoetsen van je kindje is niet de makkelijkste taak. Een baby kun je natuurlijk nog niet uitleggen dat ze even stil moeten blijven zitten, dus hoe poets je dan de tanden van je baby? Veel ouders kiezen ervoor om hun kleintje op schoot te nemen als ze de tandjes poetsen. Dat is ook handig, want zo kun je goed in de mond kijken.

Zit de baby goed? Dan begint het tandenpoetsen. Poets zachtjes (!) met korte, horizontale heen-en-weer bewegingen. Begin bij de binnenkant, dan de buitenkant, dan de bovenkant (de drie B’s in tandenpoetsland). Begin met de onderkant, daarna de bovenkant. ook op de plekken waar de tandjes nog niet zijn doorgekomen, is het verstandig om zachtjes te poetsen.

Baby tandpasta en baby tandenborstel

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat jouw pepermunt tandpasta met je elektrische tandenborstel voor een baby een beetje te heftig is. Maar welke materialen gebruik je dan om de tandjes van je kleintje te poetsen? Er is speciale tandpasta voor kindjes. Deze tandpasta is zacht, waardoor de smaak niet zo vies is. De tandpasta wordt vaak peutertandpasta genoemd; je kunt hem gebruiken voor kindjes van 0 tot 5 jaar. Bij kinderen tot drie jaar gebruik je zoveel als een rijstkorrel, bij kindjes boven de drie jaar gebruik je zoveel als een erwtje.

Ook een speciale baby tandenborstel is nodig om het gebit van je kindje te verzorgen. Deze tandenborstels zijn vaak in leuke vormpjes en felle kleuren, zodat het aantrekkelijker wordt voor je kleintje. Bovendien zijn baby tandenborstels veel kleiner en zijn de haartjes heel zacht; perfect voor het tere gebitje van je baby.