Tot welke week in je zwangerschap kun je veilig autorijden?

30.03.2023 10:51

Je denkt er misschien niet zo snel bij na, maar mag je gewoon in je auto blijven stappen als je hoogzwanger bent?

In principe kun je tijdens je zwangerschap autorijden tot de laatste week van je zwangerschap, tenzij je arts je anders adviseert vanwege eventuele complicaties of risico’s. De baby in je buik wordt goed beschermd door het vruchtwater. Het vruchtwater vangt eventuele klappen op, al moet je daar natuurlijk niet aan denken. Het dragen van een autogordel vormt geen gevaar voor je baby.

Let hier op

Het is belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap anders is, dus het is altijd het beste om te overleggen met je arts over wat het beste is voor jou en je baby.

Er zijn echter een paar voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om veilig te rijden tijdens je zwangerschap, zoals:

  1. Draag altijd je autogordel. Het is belangrijk om de autogordel te dragen om jezelf en je baby te beschermen in geval van een ongeluk.
  2. Zorg voor een comfortabele zithouding. Pas je autostoel zo aan dat je comfortabel zit en voldoende ondersteuning krijgt. Dit kan helpen om rugpijn en vermoeidheid te verminderen.
  3. Maak regelmatig pauzes. Als je lange afstanden moet rijden, neem dan regelmatig pauzes om te rusten en te stretchen. Dit kan helpen om vermoeidheid en spierpijn te verminderen.
  4. Vermijd lange ritten. Als je hoogzwanger bent, kan het vermoeiend zijn om lange ritten te maken. Probeer daarom korte afstanden te rijden als dat mogelijk is.

In deze gevallen niet

Onthoud dat zwangerschap een unieke periode in je leven is en dat je lichaam en behoeften kunnen veranderen naarmate de zwangerschap vordert. Raadpleeg daarom altijd je arts als je vragen of zorgen hebt over autorijden tijdens je zwangerschap. In deze gevallen kun je beter niet autorijden: als je een zeer hoge bloeddruk hebt, als je aan zware medicijnen zit, als je extreem moe bent of als er een risico is op vroeggeboorte. En als je niet meer goed in je autostoel kan zitten door de grote buik, kun je ook beter een ander laten rijden.

En na je bevalling? Na een keizersnede kan het tot wel een maand of zes weken duren voordat het weer comfortabel genoeg is om te autorijden. Autorijden na een vaginale bevalling kan meestal weer na zo’n twee weken, al zijn er geen vaste regels voor.

In samenwerking met Mama Magazine