Stel dat baby van 6 maanden ‘even’ alleen thuis laat om uit eten te gaan, wordt gearresteerd

16.11.2022 14:31

In Spanje (Malaga) is een Nederlands stel dat op vakantie was gearresteerd na een melding dat hun zes maanden oude baby in hun hotelkamer was achtergelaten. Maar wat zijn precies de wetten en regels voor een kind alleen laten?

Het stel ging uiteten in het centrum van de stad, maar het personeel van het hotel kwam erachter dat de baby nog op de kamer was. De politie werd toen meteen ingeschakeld. Ze hadden alleen een babyfoon mee met een geïnstalleerde camera, om op die manier de baby in de gaten te blijven houden. Het stel is verdacht van de misdrijf en de twee zijn daarom gearresteerd.

Kind alleen

Een kind alleen laten in huis of waar dan ook is nooit verstandig. De babyfoon met camera is nooit voldoende als er echt iets gebeurt. Je kan ook niet precies weten wat er gebeurt, omdat de camera niet het volledige zicht heeft op de situatie. In het ergste geval ben je misschien niet eens op tijd terug, stel er zou iets gebeuren. Toch zijn er ouders die hun kind even alleen laten, omdat ze denken dat het wel even snel kan. Even de boodschappen doen in de supermarkt, een wijntje drinken bij de buren, uiteten gaan of zoals nu de hotelkamer af. Ouders denken dat dit kan, zonder over de gevolgen na te denken. Maar wat zijn de wetten en regels?

Wetten en regels

Hier in Nederland is er geen wet over de bepaalde leeftijd dat je je kind alleen mag laten. Maar er is wel iets anders wat verboden is. Wetboek van Strafrecht (artikel 255) verbiedt het om ‘in hulpeloze toestand’ je kind achter te laten. Dit betekent dat je je kind niet alleen mag laten, zolang je kind niet (deels) voor zichzelf kan zorgen. Dit wordt ook wel handelingsbekwaam genoemd.

Gevolgen

Je bent volledig handelingsbekwaam wanneer je 18 jaar bent geworden. Dit zal niet meteen betekenen dat je vervolgd wordt, wanneer je je kind een paar uurtjes of misschien wel een hele dag alleen achter laat in huis. Maar zodra er iets misgaat dan is het een ander verhaal. In dit geval kan je een celstraf krijgen van twee jaar of zelfs een geldboete van 19.000 euro. En naast dat heb je voor je hele leven een enorm schuldgevoel.

Bron: oudersvannu.nl