‘Slimme kinderen worden ’s nachts zeker één keer wakker’

14.12.2022 12:52

Wordt jouw baby ’s nachts regelmatig wakker? Dan is er geen reden voor paniek. Volgens wetenschappers is het goed nieuws, het kan komen omdat het een kleine genie aan het worden is. 

Peter Fleming, professor zuigelingenzorg en ontwikkelingspsychologie aan de universiteit van Bristol, doet deze uitspraak. Als je baby vaak ‘actiever’ is in de nacht, zou dat geassocieerd worden met hogere intelligentie en een betere mentale gezondheid.

“Er bestaat een verband tussen zeer hoge intellectuele prestaties en ’s nachts niet doorslapen”, aldus Fleming. “Baby’s zijn helemaal niet gemaakt om lange periodes door te slapen. Dat is niet zelfs niet goed. Bovendien is er geen enkel bewijs dat kinderen die lang doorslapen het op eender welk vlak beter doen.”

Doorslapen

Eigenlijk is het heel logisch dat baby’s niet doorslapen in de nacht, ze slapen veel liever overdag volgens de professor. “Verstandig van zo’n kleintje, want ’s avonds en ’s nachts hebben zijn ouders veel meer aandacht voor hem. Dan is er minder afleiding”, verklaart hij. “Het is doodnormaal dat een baby niet de hele nacht doorslaapt. Het enige probleem is dat dat niet binnen onze 21ste-eeuwse verwachtingen past.”

Professor Darcia F. Narvaez, leraar psychologie aan de Notre Dame University, doet er nog een schepje bovenop. Volgens haar is niemand gemaakt om uren door te slapen in de nacht, zowel voor baby’s als volwassen mensen niet. “Ook volwassenen worden ’s nachts wakker. Alleen vallen zij sneller en zonder het te merken weer in slaap”, beweert ze. “In onze maatschappij is het de gewoonte dat we overdag gaan werken, en daarom proberen we al onze slaap in die acht uurtjes per nacht te proppen. Maar als je naar de geschiedenis van de mensheid kijkt, is dat helemaal niet logisch. Vroeger gingen we jagen of bessen verzamelen, óók ’s nachts.”

Externe baarmoeder

Als je het vergelijkt met andere zoogdieren, dan worden baby’s negen tot achttien maanden eerder geboren. Hierdoor zijn de hersenen nog niet volledig ontwikkeld. Maar daarentegen kunnen de meeste dieren wel al meteen lopen, maar ze beginnen ook meteen te eten als ze geboren worden. Een baby is om het zo maar te zeggen eigenlijk nog niet helemaal ‘af’. Je baby is opzoek naar een soort externe baarmoeder of een nestje, zo kunnen ze rustig verder groeien. In de nacht is daarom ook jouw nabijheid en intimiteit nodig, zo stel je hem gerust.

Zou dit al die vervelende gebroken nachten je misschien wat draaglijker maken?

 

Bron: mama.libelle.be

In samenwerking met Mama Magazine