Je bent niet de enige: na 1 jaar slaapt 43% van de baby’s nog niet de nacht door

04.05.2020 08:28

Slapeloze nachten, spenen zoeken in het holst van de nacht, een fles warm melk maken, knuffelen, wiegen, troosten… Het is niet 24 uur per dag makkelijk om een moeder te zijn.

Want het slaapgebrek hakt er hoe dan ook bij iedere ouder na een tijd in. En wat iedereen dan tegen je zegt is iets als: ‘Maar het wordt beter, ze groeien er vanzelf overheen!’. Maar ja, vraag je je dan af… Wanneer is dat moment? Na een half jaar? Na 1 jaar? Nee, helaas. Meer baby’s dan je denkt slapen nog lang niet door als ze 1 jaar zijn geworden. Zo slaapt een derde van de baby’s van 1 jaar nog geen 6 uur achter elkaar door ’s nachts en zelfs 43% van de baby’s van 1 jaar slaapt nog geen 8 uur per nacht aaneen door.

Met 6 maanden is het helemaal nog niet vanzelfsprekend dat een baby doorslaapt, hoewel het natuurlijk áltijd kan. Zeker 57% van de baby’s slaapt dan nog geen 8 uur achter elkaar door.

Toch is het iets om op te letten als ouder. Je wilt namelijk wel dat je kind genoeg slaap krijgt om zich goed te ontwikkelen en te groeien. Onderzoekers hebben ontdekt dat het niet per se gaat om de slaap in de nacht, maar ook om genoeg slaap overdag. En zolang je het als moeder overdag soms rustig aan doet en ook een powernap neemt, dan is de kans niet groter dat je depressieve symptomen krijgt vanwege je slaapgebrek. Maar, let wel: je moet dus extra op jezelf letten in deze roerige babytijden. Pak die rust als je kunt.

Bron: Motherly

De leukste pompers voor je op een rij: