‘Sinds ik moeder ben, drink ik elke dag twee glazen wijn’

05.05.2024 10:40

Alcohol: je weet dat het niet goed voor je is. Natuurlijk. Maar soms helpt het wel om het randje van de dag te halen, zo vindt ook moeder M. Ze deelt haar verhaal op onze socials. ‘Sinds ik moeder ben van drie jonge kinderen, drink ik elke dag twee glazen wijn. Dat heb ik gewoon nodig. Het haalt het scherpe van de dag af. En ik voel me daar beslist niet schuldig over.

Het is ook geen verslaving, het is gewoon aanpoten thuis. En dan heb je soms ook wat voor jezelf nodig. Ik ben alleen maar aan het opruimen, schoonmaken, verzorgen… Ik ben gek op mijn gezin, maar dat lekkere glaasje vino ontspant mij wel. En ik heb al weinig ontspanning verder. Ik drink nooit meer dan twee glazen, ik drink ook echt pas aan het eind van de dag en ik zorg ervoor dat mijn kinderen het niet zien. Wat is daar mis mee, toch? Lijkt mij prima. Vroeger, voordat ik kinderen kreeg, dronk ik nooit thuis. Alleen bij het uit eten of uitgaan. Maar ja, dat doe je nu veel minder. Mijn man drinkt vaak een biertje mee, en ik een lekker glas Chardonnay voor mezelf. Mama moet ook een uitlaatklep hebben, hoor. Al weet ik heus wel dat een kop gemberthee beter is.’

Wat zeggen experts hier over? ‘Voor veel moeders is het hebben van een glas wijn aan het eind van de dag een ritueel geworden – een kans om even te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag van werk, zorg voor de kinderen en andere verantwoordelijkheden. Het kan een moment zijn om te genieten van wat tijd voor zichzelf, om te reflecteren en even weg te zijn van de constante drukte van het moederschap.

Hoewel matig alcoholgebruik op zichzelf geen probleem hoeft te zijn, kan het een uitdaging zijn om de grens tussen ontspanning en afhankelijkheid te herkennen. Wat begon als een manier om stress te verlichten, kan langzaam veranderen in een copingmechanisme om met de dagelijkse druk om te gaan. Het kan ook gemakkelijk zijn om de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd te verhogen, zonder dat dit als zorgelijk wordt ervaren.’