Als je na 1 januari 2025 bevalt, dan kost je kind je 30.000 euro aan belasting

06.05.2024 11:06

Een onverwachte aankondiging van een nieuwe belastingregel heeft ouders in Nederland nogal verrast: als je kind na 1 januari 2025 wordt geboren, kost dit je maar liefst 30.000 euro aan belasting. Deze schijnbaar draconische maatregel heeft voor veel discussie en bezorgdheid gezorgd.

Een belangrijk belastingvoordeel voor ouders, de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting (IACK), staat op het punt te verdwijnen per 1 januari 2025. Deze korting, die over een periode van twaalf jaar ouders een belastingvoordeel van maar liefst 30.000 euro oplevert, heeft geleid tot een race tegen de klok voor gezinnen die overwegen om ouders te worden.

De Inkomensafhankelijke Combinatiekorting (IACK) is een belastingvoordeel dat ouders ontvangen wanneer zij arbeid combineren met de zorg voor een kind jonger dan twaalf jaar. Het bedrag van de korting is afhankelijk van het inkomen van de ouder die werkt, waarbij hogere inkomens een lagere korting ontvangen dan lagere inkomens. Dit belastingvoordeel is bedoeld om ouders te ondersteunen bij de kosten van kinderopvang en de zorg voor hun kinderen. En dat krijgen we dus niet meer vanaf januari volgend jaar. Ben je dus nu net zwanger? Dan loop je dit bedrag mis. Ben je in december uitgerekend? Dan krijg je dit wel nog.

Wat kost een kind aan belasting?

Voor veel gezinnen is de aankondiging van deze belastingmaatregel een bron van grote bezorgdheid. Het financiële aspect van het ouderschap is al uitdagend genoeg zonder de toevoeging van een aanzienlijke belastingdruk. Sommige ouders vragen zich af of deze maatregel hen zal dwingen hun plannen voor gezinsuitbreiding te heroverwegen.

Het verdwijnen van de IACK per 1 januari 2025 zal een aanzienlijke impact hebben op gezinnen in Nederland. Zonder dit belastingvoordeel zullen ouders mogelijk minder financiële ruimte hebben om kinderen te krijgen en op te voeden, wat kan leiden tot heroverweging van gezinsplannen en een verandering in het geboortecijfer.