Bij 1e kind duurt persen gemiddeld een uur, bij 2e kind ‘nog maar 15 minuten’

13.04.2021 08:57

Persen: misschien wel het minst leuke deel aan kinderen krijgen. Het doet intense pijn, maar het móet gebeuren. De ring of fire. Je kind eruit werpen: het is niet niets. Maar gelukkig gaat het steeds vlugger.

Want zo blijkt te gelden dat je gemiddeld een uur persen nodig hebt bij je eerste vaginale bevalling.

Soepel

Bij je eerste kind duurt het gemiddeld een uur, bij een tweede, derde of meer kinderen – nog maar 15 minuten. Kijkt, dat scheelt toch. Bij een tweede (of derde of vierde) kind hoef je meestal minder lang te persen omdat het geboortekanaal al soepel is gemaakt door het eerste kind. Je ziet het hoofdje dan al eerder en het komt tijdens een wee een flink stuk verder. Een tweede of volgende kindje wordt soms zelfs in één perswee geboren.

Lees ook
Goed nieuws: gevaccineerde moeder is bevallen van baby met COVID-19 antistoffen

 5 fases

Je vaginale bevalling is te verdelen in 5 fases. De eerste fase is de latente fase, waarin je weeën net beginnen. Ze komen regelmatig, ongeveer elke 5 minuten. Je hebt dan nul tot 4 centimeter ontsluiting. In de middenfase van de ontsluiting (van vier tot acht centimeters) worden de weeën steeds sterker. Daar staat tegenover dat baarmoedermond steeds verder opengaat (ontsluiting). Daarna komt de laatste fase van ontsluiting: de weeën komen dan meerdere keren per minuut en je bent vol in een roes aan het puffen. Je vergeet alles door de pijn die je voelt. Je hebt dan bijna 10 centimeter ontsluiting, en bij 10 centimeter begint het persen. Je kind wordt in deze fase geboren, maar er komt nog een fase daarna. De fase van de loslating (geboorte) van de placenta hoort ook bij de bevalling. Deze loslating van de moederkoek vindt plaats in het eerste uur na de geboorte van de baby.

Bron: Verloskundigen