Goed nieuws: gevaccineerde moeder is bevallen van baby met COVID-19 antistoffen

22.03.2021 13:50

Als je als zwangere gevaccineerd bent, heeft dat dan effect op je ongeboren baby? Het antwoord lijkt voorzichtig ‘ja’ te zijn, want in Amerika lijkt het al gebeurd te zijn. Een gevaccineerde moeder is bevallen van een baby die is geboren met antistoffen in haar bloed.

Toen de vrouw in Florida 36 weken zwanger was, heeft ze het Moderna vaccin gekregen.

Mooi

Drie weken later werd haar dochter geboren: kerngezond. En artsen waren razend benieuwd: zou het meisje al antistoffen in haar bloed hebben die haar automatisch beschermen tegen corona? Het lijkt te kloppen. Dankzij de vaccinatie van de moeder, is haar dochter nu ook beschermd tegen corona. De moeder had pas 1 vaccinatie gehad en zelfs nu waren er al positieve resultaten te zien. Een goed teken dus, als we steeds meer richting een gevaccineerde wereld gaan. Of je je laat vaccineren in je zwangerschap, is een vrije keuze. Maar dat het positieve effecten kan hebben op je baby, blijkt uit dit resultaat.

Hier is het anders

In Nederland luidt het advies rondom vaccineren tegen corona iets anders dan in Amerika. Schoenmakers: “Omdat de gevolgen van vaccineren in de zwangerschap nog onbekend zijn en het nog wordt getest, raden wij – de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) – het voor de zekerheid af. Er zijn geen harde redenen te bedenken waarom de Coronavaccins een nadelige invloed op je baby of op de zwangerschap zouden hebben. In de Verenigde Staten adviseren ze zwangere vrouwen wel om zich te laten vaccineren. Wij zeggen: wacht even tot na de bevalling.”

 

Lees ook
Romee Strijd deelt duidelijke foto van gezichtje van dochter Mint

Bron: Motherly