Uit onderzoek blijkt dat het opvoeden van jongens gemiddeld makkelijker is dan het opvoeden van meisjes

06.02.2023 10:27

Er zijn altijd uitzonderingen, maar het blijkt dat de meerderheid van de ouders vindt dat het opvoeden van jongens makkelijker is dan het opvoeden van meisjes. Zeker 54% van de ouders vindt zonen makkelijker.

Ongeveer 27% van de ondervraagden zegt dat meisjes juist makkelijker zijn, terwijl 14% geen verschil in een zoon of dochter vindt.

Dit zeggen zowel vaders als moeders. En hoewel deze overtuiging vooral wijdverspreid is onder mannen, zullen vrouwen dat ook veel vaker zeggen. Deze opvattingen zijn mogelijk geworteld in de overtuiging dat meisjes emotioneler zijn, vooral tijdens hun tienerjaren, en daarom moeilijker op te voeden zijn dan jongens. Het kan ook het gevolg zijn van angst voor bedreigingen voor de veiligheid van meisjes en tieners. De overtuiging van Amerikanen dat jongens gemakkelijker op te voeden zijn dan meisjes, kan ook bijdragen aan hun aanhoudende voorkeur voor jongens.

Verschilt per leeftijd

Toch zitten er verschillen in qua leeftijd. De waarheid is dat meisjes en jongens verschillen als het gaat om het omgaan met emoties, sociale situaties, fysieke agressie, enz. De algemene consensus is dat jongens tussen de vier en acht jaar moeilijker op te voeden zijn, en dat meisjes moeilijker op te voeden zijn in hun tienerjaren. Als het gaat om emotionele uitbarstingen en het onder controle houden van emoties, onthult CNN dat meisjes meer uitdagingen vormen dan jongens. Meisjes hebben over het algemeen meer emotionele uitbarstingen, en ze zijn meestal intenser dan de emotionele uitbarstingen die kleine jongens ervaren. Maar uiteraard verschilt het het meest per kind: wat voor karakter en temperament jouw zoon of dochter heeft, dat weet alleen jij, en daarin zegt het geslacht niet zoveel.

En misschien zijn meisjes emotioneler om op te voeden en daardoor op sociaal vlak prikkelbaarder, toch zijn jongens vaak ongehoorzamer. Als het gaat om het disciplineren van jongens en meisjes, heb je het waarschijnlijk moeilijker met je jongens, onthult Every Mum. Hoewel meisjes dramatischer kunnen zijn en tegen advies en begeleiding kunnen zijn, zullen jongens eerder weigeren om instructies op te volgen en zich te verzetten tegen hun ouders, zeker als ze ouder worden.

Jongens zijn over het algemeen niet zo openlijk communicatief als meisjes, wat het moeilijk maakt om een ​​echt idee te krijgen van wat hen dwars zit of de triggers te ontcijferen die hen in gang zetten als het gaat om gedragsuitbarstingen. Aan de andere kant kunnen meisjes behoorlijk communicatief zijn, maar het is niet altijd het soort communicatie waar je blij van wordt. Vooral als het om hun tienerjaren gaat, zijn meisjes vaak erg dramatisch en uitdagend. Kortom: voor ieder geslacht is wat te zeggen.

Bron: Moms