Volgens psychologen is het het moeilijkst om het jongste kind te zijn

08.02.2023 09:40

De jongste in huis lijkt vaak het lievelingetje van de ouders. Maar er zitten ook nadelen aan: de druk op de kleine Benjamin is groter. Daarom is het het moeilijkst om de jongste te zijn, volgens psychologen.

De jongste kinderen hebben over het algemeen meer vrijheid en zijn vaak het meest onafhankelijk. Ouders zijn vaak milder voor hun jongste; ze zijn over het algemeen minder voorzichtig omdat ze meer ervaring hebben met opvoeden. Net als bij het oudste broertje of zusje voelt ook het jongste kind zich vaak bijzonder en heeft het een unieke plek in het gezin. Maar, en dat maakt het zo lastig: ouders willen wel dat hun laatste ‘project’ slaagt.

Daarom voelen jongste kinderen vooral in de schooltijd de meeste druk. Ze hebben dan ook sneller last van faalangst dan middelste of oudste kinderen.

Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Human Resources wees uit dat eerstgeboren kinderen beter presteren dan hun jongere broers en zussen op cognitieve tests vanaf de kindertijd – ze zijn beter voorbereid op academisch en intellectueel succes dankzij het soort ouderschap dat ze ervaren. Ofwel: de oudsten zijn vaak het slimst. Eerstgeboren kinderen zijn meestal leiders, zoals CEO’s en oprichters, en hebben meer kans om zakelijk succes te behalen. Middelste kinderen zijn vaak een mix van de eigenschappen van oudere en jongere broers en zussen, en ze zijn erg relatiegericht en sociaal.

Er is ook goed nieuws voor de jongsten thuis; er ligt dan wel veel druk op hun prestaties, ze zijn wel grappiger dan de rest.

Nog meer eigenschappen van de jongste

Er zijn verschillende theorieën over de kenmerken van het jongste kind in een gezin, maar hieronder staan enkele veelvoorkomende generalisaties:

Aandacht: Het jongste kind kan vaak meer aandacht en verwennerij van ouders en oudere broers en zussen ontvangen.

Zelfvertrouwen: Het jongste kind kan zelfverzekerder zijn omdat ze vaak het centrum van aandacht zijn en gewend zijn om voor zichzelf op te komen.

Charme: Het jongste kind is vaak charmant en heeft de neiging om mensen voor zich te winnen.

Onafhankelijkheid: Omdat het jongste kind vaak wordt verzorgd door oudere broers en zussen, kunnen ze onafhankelijker worden.

Houd er rekening mee dat dit algemene stereotypen zijn en niet op elk individueel geval van toepassing zijn. Elk kind is uniek en ontwikkelt zich op een eigen manier, ongeacht hun geboorte volgorde.

Bron: The healthy journal