Oorbellen bij je baby: is het schattig of zielig?

02.01.2023 10:06

Het is een discussiepunt onder moeders. Wat is de juiste leeftijd om gaatjes te laten schieten in de oren van je kindje? De ene moeder kan hier vaak niet mee wachten, maar de andere moeder wil dat haar kind hier zelf over beslist op latere leeftijd.

Zijn oorbellen bij een pasgeboren kind schattig of misschien toch onverantwoord en zielig?

Leeftijd gaatjes en oorbellen voor je baby

In Nederland is er geen minimum leeftijd om gaatjes te mogen schieten in de oren van kinderen. De juwelier mag dus gewoon gaatjes schieten in de oren van je baby, maar toch zijn er veel juweliers die een leeftijdgrens hanteren.

Gaatjes bij baby: zielig of niet?

Het is gebruikelijk in veel culturen om gaatjes te schieten bij baby’s of zeer jonge kinderen. Ook is het hier in Nederland niks opmerkelijks als je oorbellen ziet bij een baby, maar toch zijn de meningen hierover verdeeld. EditieNL heeft ook een item over oorbellen bij baby’s: Baby geboren: eerst een naam, dan een oorbel. Het bleek dat 60 procent van de kijkers vindt dat het verboden zou moeten worden.

Een kind zal sowieso de pijn voelen, ongeacht hoe oud het kind is, dus in dat opzicht is het ook misschien wel zielig. Het is de vraag of je er zelf voor kiest om het te laten doen, of dat je je kind het laat bepalen op latere leeftijd. Kinderen in de peuter- of kleuterleeftijd kun je makkelijk uitleggen dat het pijn kan doen, hierdoor kan je kind zelf aangeven of zij wel of niet oorbelletjes zou willen.

Waar en hoe gaatjes schieten?

Als je besluit om gaatjes te laten schieten bij je baby, dan kun die je dit altijd laten doen bij een professionele juwelier. Je weet dan zeker dat het hygiënisch gebeurt. Het zou ook fijn zijn als ze ervaring hebben met baby’s en jonge kinderen, maar naast dat moet de juwelier het zelf natuurlijk ook willen. Sommigen schieten namelijk pas vanaf vijf jaar gaatjes, maar anderen al vanaf drie maanden, het verschilt dus heel erg. Je kunt er ook altijd voor kiezen om twee medewerkers van de juwelier te vragen om de gaatjes tegelijk in beide oren te schieten.

Voorbereiden van gaatjes schieten

Als je kindje nog een baby is, dan kun je je baby moeilijk voorbereiden. Toch zijn sommige ouders van mening dat het wel zou helpen, ook al lijkt het vaak alsof je kind het helemaal niet begrijpt. Als je kind wat groter is, dan is het veel makkelijker om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Benadruk ook dat het wel een seconde pijn kan doen, als je kind het echt wil zal de pijn waarschijnlijk snel weer vergeten worden.

Verzorgen van de gaatjes en knopjes

Het is altijd enorm belangrijk om de gaatjes van je baby goed te verzorgen, dus voldoende ontsmetten en draaien is van belang. Hierdoor gaan de knopjes niet vastzitten en kunnen de gaatjes herstellen. Je kunt het met wat Sterilon ontsmetten, maar dit zou de eerste dagen wel een beetje kunnen prikken. Hoe langer je de knopjes in laat, hoe beter het zal gaan genezen en hoe minder kans er is op infecties. Het is verstandig de knopjes voor minimaal zes weken te laten zitten.

 

Bron: zwangerenportaal.nl