Onderzoek: mannen komen gemiddeld 6,5 kilo aan tijdens de zwangerschap van hun partner

15.12.2022 14:48

Belgische onderzoekster en diëtist Vickà Versele van de KU in Leuven vond dat er meer gelet moest worden op de mannen tijdens de zwagerschap. Ze heeft daarom een onderzoek gedaan naar mannen tijdens de zwangerschap. Ze keek op welke manieren mannen zouden veranderen in hun lichaam en gedrag, maar ook of mannen mee-zwangeren.

Nu blijkt het antwoord te zijn dat mannen zeker mee-zwangeren. Zowel moeders als vaders komen kilo’s aan tijdens de zwangerschap en ze raken die ook niet makkelijk kwijt.

Mee-zwangeren

Voor het promotie-onderzoek die ze heeft gedaan, volgde Versele jonge koppels die voor het eerst in verwachting waren. Ze werden gevolgd vanaf heb begin van de zwangerschap tot een half jaar nadat ze waren bevallen. Niet alle data zijn nog geanalyseerd, maar toch is er al een duidelijk conclusie getrokken. Het blijkt namelijk dat niet alleen vrouwen aankomen in deze periode, maar ook de mannen.

‘Copy paste’

Misschien klinkt het gek, maar mannen hebben volgens Versele te maken met een soort ‘copy paste’ gedrag. Ondanks dat hun niet te maken hebben met de misselijkheid, vermoeidheid en hormonale veranderingen. Maar als de vrouw meer ongezonde snacks eet, dan doet de man dat ook. De man kopieert eigenlijk het gedrag van de vrouw, vooral het snackgedrag en de spontane en specifieke eetbuien. Aan het Belgische Het Laatste Nieuws legt ze uit: “De aanwezigheid van specifiek voedsel. Als toekomstige ouders minder energie hebben, moe of misselijk zijn, kan het lastiger zijn om naar de supermarkt te gaan of om uitgebreid te koken. Waardoor er soms geen gezond eten op tafel staat.”

Kilo’s in zwangerschap

Na de zwangerschap heeft de baby de hoogste prioriteit en de meeste vrouwen zullen het hier wel mee eens zijn. De vermoeidheid slaat toe en uitgebreid koken om een gezonde maaltijd op tafel te krijgen schiet er vaak bij in. Zelfs een sportlesje voor de zwangerschapskilo’s is moeilijk in te plannen door alle drukte. Maar dit geldt ook voor de vaders, die hebben ook te maken met deze zwangerschapskilo’s. En het is voor beide moeilijk om van die kilo’s af te komen.

Versele wil benadrukken dat dit kopieergedrag ook de andere kant kan op werken: “Wanneer een zwangere vrouw focust op gezond eten en voldoende beweging, dan doet de man óók vaak mee. Bovendien zien we dat een deel van de mannen juist gezonder eet, volledig los van wat hun vriendin doet. Zij zijn namelijk bezorgd om hun levensstijl en willen een fitte papa zijn voor hun toekomstige kind.”

De oplossing

Genoeg bewegen en gezond eten om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken spreekt wel voor zich. Zelfs voor de vaders die mee-zwangeren. Volgens Versele is er nog meer dat kan helpen bij de vaders. Namelijk door hen meer bij de zwangerschap te betrekken. Er moet hier meer aandacht aan besteed worden als er een bezoekje wordt gebracht bij de verloskundige. Zet hun bijvoorbeeld ook eens op de weegschaal. Dit zorgt ervoor dat het meer tot mannen doordringt.

 

Bron: ad.nl