Niezen tijdens je zwangerschap: wat gebeurt er met de baby in je buik?
Als je zwanger bent voel je precies wanneer je baby gaat hikken, schoppen, draaien, porren of koprollen. Maar hoe zit dit andersom? Voelt je baby het als je moet niezen in je zwangerschap?
Het antwoord daarop is duidelijk: je baby voelt al jouw bewegingen, dus ook het niezen.
Paniek of niet?
Het komt wel eens voor dat je een niesbui hebt en wel vijf keer achter elkaar moet niezen. Geen zorgen en paniek, want je baby heeft hier totaal geen last van. Je baarmoeder kan het niezen prima aan, dus dat is fijn. Door het niezen krijg je verandering in druk, maar je baby kan hier goed tegen. Dit omdat de baarmoeder en het vruchtwater een soort kussen bieden voor je baby, zodat ze dit goed kunnen hebben. Wanneer je een flinke nies hebt, zou het wel kunnen zorgen voor urineverlies. Maar als dat het enige is, dan is er niks aan de hand toch?
Muziek luisteren
Het geeft je altijd een gerust gevoel nu je weet dat je baby geen pijn ervaart bij (flink) niezen. Maar dan toch even wat anders, want wat hoort, ziet en voelt je baby eigenlijk in de baarmoeder? Rond een week of twintig kan je baby beginnen met horen. Zodra dat het geval is, hoort je baby 24 uur per dag de ruizen van je bloed, je kloppende hart en de verteringsgeluiden. Maar de geluiden van buitenaf, hoe zit dat? Ze horen het ook wanneer je de muziek aan hebt staan of het geluid van je televisie, maar ook gewoon een gesprek tussen jou en iemand anders. Er is hier zelfs een studie naar gedaan. Er was te zien dat als de zwangere moeder vaak naar een bepaalde soap keek, de baby het beginliedje zou herkenen wanneer de baby uiteindelijk was geboren. Hoe leuk is dat?
Niezen
Vanaf de twintig weken gaat je baby ook op andere dingen reageren, namelijk op je aanrakingen en zelfs je lach. Als jij moet lachen, dan gaat de baby in je buik heen en weer schudden. Hoe harder je gaat lachen, hoe harder de foetus op en neer gaat springen. Er is in de baarmoeder ook geen verschil tussen een nies of een lach, het is ongeveer hetzelfde. Het komt er eigenlijk op neer, dat je als kind niest, je een soort gratis ritje hebt in de achtbaan. Het voelt namelijk bijna hetzelfde als een achtbaan beleving.