Nieuwe richtlijn voor autostoeltjes per 1 september: wat betekent dit voor jou?

10.08.2023 10:05
autostoeltjes

Per 1 september 2023 gelden er nieuwe richtlijnen voor autostoeltjes. De nieuwe Europese veiligheidsnorm is R129; deze stoelen bieden het hoofd en de nek van jonge kindjes betere bescherming. Wat betekent dat voor jouw autostoeltje? En waarom wordt deze verandering doorgevoerd?

Geen zorgen, je hoeft niet direct een nieuwe aan te schaffen. De oudere modellen mogen nog wel gebruikt, maar binnenkort niet meer verkocht worden.

Niet veilig?

Betekent dat dan dat je oude stoeltje niet veilig is? Nee, zeker niet. Maar zoals bij alles wordt er geïnnoveerd. Het verschil tussen de oude richtlijn, R44, en de nieuwe, R129, zit ‘m vooral in hoe er wordt gemeten. De R44 is gebaseerd op het gewicht van je kleintje, de R129 op de lengte. Daardoor biedt het een betere bescherming van het hoofd en de nek. Bovendien hebben de nieuwe generatie autostoeltjes een strengere test ondergaan vergeleken met hun voorgangers die aan de ECE-R44 richtlijn voldoen.

Wat verandert er voor jou?

Vanaf 1 september 2024 is de verkoop van R44-autostoelen in de EU verboden. Tot die tijd mogen de stoeltjes nog wel verkocht worden, mits het om een bestaande voorraad gaat. Nogmaals: dat betekent niet dat jij je stoeltje niet meer kunt gebruiken. Een verbod op het gebruik van de zitjes staat ook nog niet gepland.

Autostoeltjes verplicht in Nederland

Bij ons is het verplicht om kinderen tot 1.35 meter in de auto te vervoeren in een autostoeltje. Het is belangrijk dat-ie goed past, zo biedt het de beste bescherming. Die bescherming moet gegarandeerd worden en dat doen bedrijven door een Europees keurmerk: de oudere ECE-R44 norm óf de nieuwe ECE-R129 norm.

Bron: consumentenbond