Na een scheiding: hoeveel alimentatie moet je betalen voor één kind?

10.01.2023 09:46

Ga je scheiden met je partner en hebben jullie samen een kind? Dan zijn jullie verplicht om voor jullie kind te zorgen, financieel gezien. Er zal alimentatie betaald moeten worden.

Maar hoeveel is dit voor één kind?

Kinderalimentatie

Als je hebt besloten om te scheiden met je partner, dan heb je het zogeheten ‘onderhoudsplicht’. Wanneer je een onderhoudsplicht heb voor je kind, dan heet dit ‘kinderalimentatie’. De alimentatie loopt door tot je kind een leeftijd van 21 jaar heeft. Als je kind meer bij je ex woont dan bij jou, dan zul je hieraan mee moeten betalen.

Hoeveel alimentatie moet je betalen voor één kind?

Als je samen met je partner goede afspraken kunt maken over de hoogte van de kinderalimentatie, dan is dat natuurlijk hartstikke fijn. De rechter zal wel gaan kijken naar het ouderschapsplan en ook naar het alimentatiebedrag. De rechter zou dan een hoger bedrag kunnen vaststellen, als jullie een te laag bedrag hebben afgesproken.

Gemiddeld met een gezin van twee kinderen en een model inkomen, kost een kind ongeveer ongeveer 400 euro volgens het NIBUD. Op basis van het TREMA-rapport komen de kosten van de alimentatie uit op 140 euro per kind per maand. In de meeste gevallen liggen de bedragen voor alimentatie tussen de 100 en 500 euro per kind per maand. Elk jaar zal de hoogte van de alimentatie stijgen. De minister van Justitie bepaalt het percentage dat de alimentatie omhoog gaat.

Kind ouder dan 18 jaar

Wanneer je kind 18 jaar is, betaal je de kinderalimentatie aan je kind zelf. Je zult vanaf dit moment ook eigenlijk niks meer te maken hebben met je ex wat betreft alimentatie. Je hebt het recht om met je kind samen nieuwe afspraken te maken over de alimentatie. Als je kind 18 jaar is en niet meer naar school gaat, dan kun je de alimentatie beter stop zetten. Je kind zal dan vaak fulltime gaan werken, waardoor hij of zij zichzelf kan onderhouden.

 

Bron: echtscheiding-wijzer.nl