Scheiden: wanneer betaal je partneralimentatie en kinderalimentatie?

24.06.2022 07:59

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap afsluit, doe je dat omdat je de rest van je leven samen wilt zijn met je partner. Maar er is altijd een kans dat het niet gaat zoals je had verwacht en dat je besluit om te scheiden. Wat al enorm vervelend is, maar door alles wat je opeens moet regelen, word je al helemaal niet vrolijk. Wat dan goed is om te weten: hoe zit het met de partneralimentatie?

Als jij of je ex-partner na de scheiding te weinig inkomen heeft, betaalt de ander partneralimentatie. Je bent het na een scheiding verplicht om elkaar te onderhouden. Het beste is als je samen de hoogte van het bedrag beslist, want anders bepaalt de rechter het voor jullie.

Partneralimentatie

Als je gaat scheiden, is er natuurlijk een kans dat het op een vervelende manier is geëindigd. De hoogte van de partneralimentatie kan dan ook worden bepaald in overleg met een mediator, advocaat of notaris. Wanneer je het uiteindelijk nog niet met elkaar eens bent, stelt de rechter een bedrag vast. De alimentatiebedragen veranderen jaarlijks met de loonstijgingen mee. Dat wordt ook wel indexering van alimentatie genoemd.

Belasting

Wanneer jij partneralimentatie ontvangt van je ex-partner, moet je dit aangifte inkomstenbelasting als inkomen aangeven. Wanneer jij partneralimentatie betaalt aan je ex-partner, mag je het bedrag in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Als je een inkomen van €68.507 of hoger hebt, kun je sinds 2020 minder partneralimentatie van de belasting aftrekken. Vanaf 2023 kun je nog 37,05 procent betaalde partneralimentatie aftrekken.

Kinderalimentatie is wat anders

Kinderalimentatie is wat partners aan elkaar betalen als er kinderen zijn. Je maakt samen een afspraak maken over de hoogte van de kinderalimentatie. De ouder die de meeste zorg en kosten op zich neemt, krijgt dan geld van de andere ouder. Als jullie het niet eens worden met elkaar over de kinderalimentatie, stel de rechter het bedrag vast. De gemaakte afspraken komen in het ouderschapsplan te staan. De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. Vanaf hun 18e mogen kinderen zelf bij dit geld.

Hoeveel je dan betaalt? In een gemiddeld gezin met twee kinderen en een modaal inkomen kost een kind volgens het NIBUD per maand ongeveer € 400,-. Op basis van het TREMA-rapport komt de alimentatie dan per kind uit op € 140,- per maand. Meestal liggen de bedragen voor kinderalimentatie tussen € 100,- en € 500,- per kind per maand.

Lees ook
Vrouwen die werken hebben een grotere kans om te gaan scheiden

Bronnen: Rijksoverheid & Belastingdienst