‘Biologische leeftijd van moeder met slaaptekort 7 jaar ouder’

16.08.2021 08:05

Ben je moe? Slaap je al 3 jaar niet door? Dan voel je je als moeder waarschijnlijk ontzettend belabberd. En dat klopt, volgens onderzoek. Maar erg gezellig nieuws is het niet…

Kersverse moeders met slaaptekort vóélen zich niet alleen oud, uit Amerikaans onderzoek blijkt dat hun biologische leeftijd daadwerkelijk toeneemt na de bevalling.

Aftakelen

En maar liefst 7 jaar ouder, blijkt nu. Biologisch gezien dan: dus ben je nu 31, dan voel je je door al dat slaaptekort fysiek gezien eerder 38 jaar. En het voelt niet alleen zo, je lijf is ook écht aan het aftakelen. Moeder die er ’s nachts vaak uitmoeten en een half jaar na de geboorte nog steeds minder dan zeven uur per nacht slapen kunnen – biologisch gezien – drie tot zeven jaar ouder worden. Of zich in ieder geval zo voelen.

Lees ook
Babyspa is niet alleen schattig: goed tegen krampjes én slaapproblemen

Moedermelk

Het heeft ook nadelen voor de baby.  “Het slaaptekort heeft een nadelig effect op de moedermelk”, zegt Van der Horst. “Ik verwacht niet dat de moeder er op de lange termijn permanente klachten aan overhoudt, maar het kan zo wel worden overgedragen op de baby.”

Gelukkig is er goed nieuws, voor iedere moeder die haar wallen donkerder en donkerder ziet worden.  “Ik verwacht dat het na een periode goed slapen weer is opgelost”, aldus de onderzoeker. Dus: pak die nacht slaap als het even kan. De kindjes een keer uit logeren bij opa en oma? Een heel goed idee, al is het maar voor je eigen lijf.

Bron: RTL Nieuws