Mag je crème fraîche eten tijdens je zwangerschap?

09.01.2023 14:35

Tijdens je zwangerschap moet je soms een aantal voedingsmiddelen laten staan. Het zou bacteriën kunnen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je nog wel mag eten, maar helaas niet alles meer. Mag je bijvoorbeeld crème fraîche eten als je zwanger bent?

Is het wel veilig genoeg om te eten?

Mag je crème fraîche tijdens je zwangerschap?

Crème fraîche is een aangezuurde room, voor het aanzuren hebben ze melkzuurbacteriën toegevoegd. Het is met 30 procent melkvet of meer van koemelk of geitenmelk gemaakt. Als je het in de supermarkt koopt, kun je het in principe gewoon altijd veilig eten. Melkproducten die je in de supermarkt koopt worden namelijk altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd. In dit proces verhitten ze de melk tot meer dan 70 graden Celsius, hierdoor kunnen eventueel schadelijk bacteriën worden gedood. Het is dan niet meer gevaarlijk voor je ongeboren kindje.

Als je de crème fraîche ergens anders haalt, bijvoorbeeld vers bij de boer, dan moet je altijd even vragen of het product niet van rauwe melk gemaakt is. Er zou op de verpakking ‘au lait cru’ kunnen staan, dan kun je het product beter niet kopen. De listeria bacterie kan dan namelijk aanwezig zijn en dat kan ernstige gevolgen hebben voor je zwangerschap. Je kunt het beter dan gewoon in de supermarkt kopen, dan weet je zeker dat het veilig genoeg is om te eten.

Listeria bacterie

De listeria bacterie zit vooral in producten die gekoeld bewaard worden, vandaar dat je je misschien afvraagt of je nog crème fraîche mag eten tijdens je zwangerschap. De kans dat je besmet raakt is gelukkig relatief klein, maar het zou wel ernstige gevolgen kunnen hebben, denk maar aan een miskraam. Gelukkig is crème fraîche van de supermarkt verhit tot meer dan 70 graden Celsius, hierdoor kan de bacterie niet overleven en kun je het met een gerust gevoel blijven eten.

 

Bron: 24baby.nl