Koken op gas veroorzaakt mogelijk astmasymptomen bij kinderen

11.05.2023 12:36

Niet best: er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat koken op gas astmasymptomen bij je kindje kan veroorzaken. Sterker nog: een van de onderzoekers stelt dat het effect van koken op gas hetzelfde is als dat van meeroken van sigaretten. Hoe zit dat?

Astmasymptomen door koken op gas

De cijfers zijn niet mis: tienduizenden kinderen in Nederland hebben mogelijk astmasymptomen door het koken op een gasfornuis. Zo stellen twee Europese organisaties, gebaseerd op onderzoek van TNO (De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek). De Europese organisaties, Clasp en European Public Health Allicance (EPHA), geven ook aan dat er aanwijzingen zijn dat dit soort luchtvervuiling een nadelig effect kan hebben op de hersenontwikkeling van kinderen.

Luchtvervuiling

In Nederland is koken op gas nog heel populair: zo’n 65 procent van alle huishoudens doet het. De huidige energiecrisis helpt hier ook niet aan mee – de kans dat mensen slechter ventileren om warmte binnen te houden, is groot. Maar daardoor kan stikstofdioxide in het huis zoveel toenemen, dat het gezondheidsrisico’s veroorzaakt. Niet alleen bij kinderen trouwens, ook voor volwassenen kan de vervuiling een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld de luchtwegen.

‘Zelfde waarschuwing als op sigarettenpakjes’

De organisaties willen op gaskooktoestellen hetzelfde waarschuwingslabel hebben als op sigarettenpakjes. Piet Jacobs, specialist op het gebied van luchtkwaliteit in huis, is het hiermee eens: “Mensen moeten beter voorgelicht worden, zodat ze de juiste keuze kunnen maken.” Hij vindt het ook opvallend dat gezondheid nog geen argument is in de discussie over stoppen met gas: “De argumenten zijn nu vooral milieuoverwegingen”, zo vertelt hij aan het AD. Maar jouw gezondheid, en vooral die van je kinderen, is ontzettend belangrijk. Alleen veel mensen hebben geen idee hoe slecht het is, koken op gas is zo normaal.”

Kun je niet zo makkelijk overstappen naar een vorm van elektrisch koken? Dan heeft de specialist nog een tip: “Als dat niet kan, doe je er goed aan om de keuken extra te ventileren en een koolmonoxidemeter te gebruiken.”