Dankzij de flits: ‘Deze ‘gewone’ foto redde het leven van mijn 4-jarige dochter’

25.10.2021 07:46
foto

Moeder Victoria maakte nietsvermoedend een mooie foto van haar dochtertje. Met een flits, dat wel. En juist die flits heeft ervoor gezorgd dat haar leven is gered.

De vierjarige dochter kreeg de diagnose van het zeldzame retinoblastoom van oogkanker nadat haar moeder haar tumor op een flitsfoto zag ‘gloeien’.

Het was een familielid dat voor het eerst opmerkte dat het oog van Nancy soms naar haar neus draaide en er dan plotseling weer goed uitzag. Toen merkte moeder Victoria het ook op, toen ze Nancy’s haar borstelde om haar op een avond klaar te maken om naar bed te gaan.

Dit is foute boel

Victoria zei: “Ze draaide zich om en ik zag het, ik was zo geschokt – mijn nicht had gelijk. Ik nam een ​​foto en toen triggerde er meteen iets in mijn hoofd dat ik er nog een moest nemen met de flits aan. Toen ik dat eenmaal deed, zag ik een enorme witte waas over haar pupil. Ik dacht meteen ‘ze heeft kanker’.”

“In paniek bedekte ik haar normale oog en pakte een paar willekeurige voorwerpen en vroeg haar te zeggen wat ze waren. Ze zei: ‘Mama, ik kan het niet zien.'”

Victoria nam Nancy, nog steeds in haar pyjama, meteen mee naar de Eerste Hulp en legde de receptioniste uit wat ze had gezien. Er was een wachttijd van twee uur, maar Victoria’s instinct wist dat tijd van essentieel belang was.

Victoria zei: “Ik kon niet wachten, ik klopte op de deur van de verpleegster, verontschuldigde me en zei: ‘Kun je me helpen, ik denk dat mijn dochter kanker heeft’. Ik zal de blik op haar gezicht nooit vergeten.”

Nadat ze de verpleegster de foto had laten zien, was Nancy binnen tien minuten gezien door de artsen. Ze begrepen de ernst van de situatie. Na meer controles door artsen, waren ze het erover eens dat Victoria’s intuïtie waarschijnlijk correct was. Nancy moest dringend door specialisten worden gezien om een ​​diagnose te bevestigen.

Zeldzame vorm van kanker

De familie werd naar het Southend Hospital gestuurd voordat ze met spoed werd doorverwezen naar een gespecialiseerd retinoblastoomcentrum in het Royal London Hospital. Daar bevestigden ze dat Nancy het zeldzame retinoblastoom van oogkanker bij kinderen had, dat ongeveer één kind in het Verenigd Koninkijk per week treft, voornamelijk kinderen van jonger dan zes jaar.

Victoria zei: “Mijn maag draaide zich om. Ik wilde het mis hebben, maar in mijn hoofd wist ik gewoon dat het kanker was. Ik had nog nooit van retinoblastoom gehoord, maar er was een verre herinnering aan iets dat ik had gezien of gelezen en dat ik die flitsfoto moest maken en op zoek moest gaan naar die witte gloed in haar oog. Ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb.”

Na een verder onderzoek onder algehele narcose ging het ziekenhuispersoneel met de familie zitten en legde uit dat Nancy’s tumor, hoewel gelukkig in slechts één oog, erg groot was. Samen bespraken ze de opties en besloten dat de beste manier van handelen zou zijn om het aangetaste oog geheel te verwijderen, omdat chemotherapie haar gezichtsvermogen dat ze in haar slechte oog had verloren, niet zou herstellen.

Victoria zei: “Het was een vreselijke beslissing om te nemen, maar het was ook een makkelijke. We wilden niet dat ons kleine meisje de beproeving van chemotherapie zou doormaken om te proberen haar oog te redden wanneer ze het uiteindelijk toch in een later stadium zou moeten laten verwijderen.

Oog verwijderd

“Het ziekenhuis leende ons een van hun knuffels met een kunstoog dat je erin en eruit kon halen. We legden uit hoe de slimme dokters het slechte oog zouden wegnemen en haar een speciale nieuwe zouden geven.’

Nancy’s oog werd de dag na tweede kerstdag verwijderd.

Victoria voegde toe: “Ze klaagde nooit een keer en ze was helemaal niet bang. Toen ze haar eenmaal onder narcose hadden gebracht, liep ik snikkend naar buiten – ik denk dat toen de realiteit ons trof.”

De operatie was een totaal succes en de hele tumor werd volledig verwijderd met het oog. Nancy herstelde schitterend en binnen twee weken was ze weer op school en ging ze zelfs weer paardrijden. Ze heeft een tijdelijk oog laten plaatsen, maar heeft onlangs haar eerste goed passende kunstoog gekregen.

Lees ook
‘Ik ben 21 en moeder van een 15-jarig meisje, maar niemand neemt me ooit serieus’

Ga gewoon

Victoria: “Ze was zo blij om haar nieuwe oog te krijgen. Het was adembenemend hoe blij ze was toen ze het ziekenhuis verliet. Ik had mijn Nancy terug – haar glimlach was zo overweldigend. Ik realiseerde me niet hoeveel van haar glimlach en vertrouwen ze had verloren – en nu waren ze terug.

“Ouders denken niet aan de ogen van hun kind – totdat ze het naar de opticien brengen voor een oogtest. Als mijn nichtje niet had verteld wat ze kort heeft gezien, zou Nancy waarschijnlijk nog steeds kanker hebben. Door die snelle foto op mijn telefoon te hebben gemaakt en artsen precies te kunnen laten zien wat ik had gezien, hebben we waarschijnlijk haar leven gered.

“Mensen moeten zich meer bewust zijn van de tekenen – een witte gloed in het oog, niet goed kunnen zien met één oog bedekt en enig teken van scheelzien. Mensen denken dat ze de tijd van de dokter verspillen, maar dat is niet zo. Ga gewoon, want het kan iets ernstigs blijken te zijn.”

Bron: Fighting Retinoblastoma