WAUW! Deze viral foto laat zien hoe moedermelk verandert als je baby ziek is

11.05.2023 11:49
moedermelk verandert ziek

Een applausje voor moedermelk: wát is het bijzonder. Natuurlijk krijgt je baby door moedermelk alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, maar er is meer. Moedermelk past zich namelijk aan, aan de behoeften van je baby. Als je kindje ziek is, verandert de samenstelling van moedermelk bijvoorbeeld. Het krijgt dan extra immuunstoffen. 

Say what? Het is echt waar, kijk maar naar dit voorbeeld van Mallory Smothers. Haar foto van twee verschillende soorten borstvoeding ging viraal. Tijdens een avond borstvoedingssessie merkte de moeder uit Arkansas op dat haar dochtertje “verstopt, prikkelbaar en veel aan het niezen was.” Smothers dacht dat haar meisje een beetje verkouden was.

Kolfen

De volgende ochtend startte Mallory zoals altijd met kolfen. Maar ze merkte op dat er iets anders was, sterker nog, ze noemt het zelf: “gekke waanzin”. Haar moedermelk was van kleur veranderd en was geler. Het leek op colostrum; de eerste moedermelk die je kleintje krijgt. Daar zitten heel veel antistoffen in tegen ziektes. Verder is het rijk aan eiwitten en stoffen die de groei van de baby stimuleren.

Moedermelk verandert bij ziek kindje

Mallory maakte een foto van de melk van die dag en van de dag ervoor. Ze schreef daarbij: “Niet zo lang geleden las ik een artikel in een medisch tijdschrift over hoe moedermelk zich aanpast om aan de behoeften van de baby te voldoen op meer manieren dan alleen de calorie-inname.” Met andere woorden: de samenstelling van moedermelk past zich aan aan de gezondheids- en voedingsbehoeften van je baby.

Antistoffen in moedermelk

In het artikel dat Mallory las, legde de arts uit dat wanneer een baby borstvoeding krijgt, er door een vacuüm speeksel van de baby in de tepel van de moeder komt. Ze legt uit: “Daar scannen de receptoren van de melkklieren naar verluidt het ’teruggespoelde baby-speeksel’ op bacteriën en virussen en als ze iets abnormaals zien (bijv. als de baby ziek is of een infectie bestrijdt), verandert het lichaam van de moeder de immunologische samenstelling van de melk, waardoor deze wordt aangepast aan de specifieke behoeften van de baby door op maat gemaakte antistoffen te produceren.”

Onderzoeken naar borstvoeding

Er zijn meer onderzoeken gedaan naar borstvoeding. Daaruit blijkt onder andere dat de borstvoeding van voeding tot voedin g verandert, door de uitwisseling tussen moeder en baby. Dat zie je bijvoorbeeld al aan het verschil tussen de avond- en ochtendvoeding: ’s avonds heeft de melk een hoger vetgehalte en bevat het meer bouwstenen die baby’s gebruiken om melatonine te produceren en ze te helpen slapen. In een ander onderzoek uit 2013 kwam naar vore dat het

Onderzoek toont aan dat deze uitwisseling tussen de voedende ouder en hun baby de samenstelling van de moedermelk beïnvloedt die de baby van voeding tot voeding ontvangt en naarmate de baby groeit. In feite heeft moedermelk ’s avonds een hoger vetgehalte en bevat het meer bouwstenen die baby’s gebruiken om melatonine te produceren en hen te helpen slapen. Bovendien vond een in 2013 gepubliceerde studie in Clinical and Translational Immunology dat het aantal witte bloedcellen in de borstvoeding stijgt als de baby ziek is.

Bizar, toch?!

Bron: parents.com