Kinder-ic’s liggen overvol door toenemend aantal besmettingen met het RS-virus

27.12.2022 16:36

De drukte neemt enorm toe op de kinder-ic’s verspreid door heel Nederland. Alle bedden liggen helemaal vol en het RS-virus zorgt daar dan ook voor een grote drukte. Er vindt vandaag een spoedoverleg plaats tussen zeven ziekenhuizen die betrokken zijn, want er zijn extra bedden nodig.

De gigantische drukte in de ziekenhuizen in Nederland kenden ze afgelopen jaren al, met name veroorzaakt door Covid-19. Momenteel is het dan ook opnieuw alle hens aan dek in verschillende ziekenhuizen, dit keer niet door het coronavirus, maar specifiek op de kinder-ic’s door het RS-virus.

Károly Illy, van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, vertelt dat de situatie zorgwekkend is. “Op dit moment moet alles op alles worden gezet om ervoor te zorgen dat kinderen die ziek zijn een plek toegewezen kunnen krijgen. Vooralsnog lukt dat.”

Spoedberaad

Illy vertelt dat alle zeven universitaire ziekenhuizen bij elkaar komen voor spoedberaad. “We zagen dit voor de kerst wel aankomen, maar moeten nu heel alert zijn. Het is nog niet duidelijk of en wat voor aanvullende maatregelen we gaan nemen.”

Er kan in het ergste geval gedacht worden aan overplaatsen van de kinderen naar Duitsland of België, dit gebeurde namelijk ook tijdens de coronapiek wel eens. Toch is dit nu wel minder voor de hand liggend, vertelt Renze Jongstra namens de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden.

“Ook de ziekenhuizen in België en Duitsland hebben nu niet de capaciteit om Nederlandse kinderen op te nemen”, vertelt Jongstra. “Alle 95 tot 99 bedden op de ic’s in Nederland die zijn gereserveerd voor kinderen liggen momenteel zo goed als vol.”

Er ontstaan inmiddels al situaties die verre van wenselijk zijn, vertelt Jongstra. “Soms komt er een kind binnen waar je eigenlijk geen plek meer voor hebt. Maar je kan die dan niet wegsturen. Verpleegkundigen krijgen dan extra bedden onder hun hoede en maken extra diensten. Maar dat is zowel voor de patiënt als de verpleegkundige niet goed.”

 

Bron: rtlnieuws.nl