Griep tijdens je zwangerschap: is dit schadelijk voor je ongeboren baby?

18.09.2022 09:16

De koudere dagen komen er weer aan en dat betekent ook dat de kans op griep toeneemt. Maar kan griep kwaad tijdens je zwangerschap? En is dit niet schadelijk voor je ongeboren baby?

Helaas krijgen we allemaal wel eens te maken met griep, zeker in de herfst en winter.

Griep

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, genaamd influenzavirus. Vaak komt het hier in Nederland voor in de wintermaanden. Het is een ontsteking in de luchtwegen en in het slijmvlies. Het is erg besmettelijk, hierdoor kan je het makkelijk overdragen. Wanner je besmet bent geraakt kan je met een paar uur al last hebben van keelpijn, hoesten, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, koude rillingen en koorts. De beste manier om griep te voorkomen is goed je handen te blijven wassen met zeep, goede weerstand opbouwen door gezond en gevarieerd te eten en genoeg bewegen. En mensen die ziek zijn proberen te vermijden, wat volkomen logisch is. Af en toe alle ramen en deuren van je huis open zetten is ook belangrijk, zodat je frisse lucht binnenkrijgt en ziektekiemen buiten laat. Helemaal voorkomen dat je ziek wordt is bijna onmogelijk.

Griep tijdens de zwangerschap: wat kan je er tegen doen?

Als je griep krijgt tijdens je zwangerschap is het belangrijk om voldoende rust te pakken, uitzieken is namelijk belangrijk. Drink ook voldoende water, 1,5 tot 2 liter per dag. Wanneer je koorts hebt zweet je veel, dus drinken is dan heel belangrijk. Bij keelpijn kan je de zwelling verminderen met behulp van zout. Dit kan je bijvoorbeeld in je thee of water doen, driemaal daags een theelepel. Verder kan je een keelsnoepje of dropje nemen, dit kan de pijn ook verminderen. Wanneer je te maken hebt met koorts moet je lichaam helemaal harder werken om de infectie te herstellen. Het kan mogelijk gevaarlijk zijn voor je baby, dus neem dan bijvoorbeeld een lauwwarme douche zodat je lichaam even lekker kan afkoelen. Verder verkoelende en luchtige kleding dragen, waar de warmte zich kwijt kan. En slik in overleg met je verloskundige paracetamol, dit weten de meeste waarschijnlijk al.

Griep tijdens de zwangerschap: is het schadelijk?

Het hebben van griep tijdens je zwangerschap is zowel voor jou als je ongeboren baby niet schadelijk. Houd je temperatuur wel in de gaten en hoelang eventuele hoge koorts aanhoudt. Raadpleeg de huisarts als dit meerdere dagen duurt en bij 38,5 graden, het kan zeker in het laatste trimester vroegtijdig weeën opwekken.

Bron: zwangerenportaal.nl

In samenwerking met Mama Magazine