Een kind tot 12 jaar kost je als ouders gemiddeld 50.000 euro

29.07.2021 08:55

Heb je een grote kinderwens? Wil je er 3, 4 of 5? Ga dan maar vast sparen, want kinderen maken is dan misschien wel gratis, ze opvoeden niet.

Kinderen kosten namelijk behoorlijk wat geld, blijkt uit cijfers.

Tel maar op

Het Nibud becijfert dat een kind tot 12 jaar ruim 50.000 euro kost. Dat komt neer op 4.320 euro per jaar. Kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar kosten gemiddeld een kleine 30.000 euro. Dat is 4.766 euro per jaar. Denk maar aan luiers, eten en drinken, kinderkleding – want ja, je wilt wél dat je kleine er een beetje hip bij loopt… De mooiste jurkjes aan, de knapste gympies scoren… En reken maar dat ze er na elk seizoen weer uitgroeien. En dat mama dan opnieuw mag gaan winkelen… En dat is hartstikke logisch én het leukste van allemaal, je dochter of zoon mooi aankleden. Dat snappen we wel. Maar ja. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost een kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen. Dat heeft niets te maken met arm of rijk zijn. “Ongeacht of de ouders veel of weinig verdienen.” Wie modaal verdient, netto rond de 2150 euro per maand, is gemiddeld tussen de 340 en 425 euro per maand kwijt aan zijn kroost.

Lees ook
Gratis kinderopvang voor iederéén: volgend jaar een feit?

Shoppen maar

De grootste kosten zitten ‘m natuurlijk in de eerste vier jaar in de kinderopvang en de hele babyuitzet die je nodig hebt. Maxi cosi, autostoeltjes, box, bedje, commode – noem het maar op. Je hebt het nu eenmaal allemaal een keer nodig. De kinderen die na de eerste komen, kunnen dat natuurlijk hergebruiken. Wil je werken als moeder, dan moet je opvang betalen. Dat kost je al gauw de helft van een maandsalaris – haast onbetaalbaar, dus. Luiers zijn ook goed voor een paar duizend euro in de eerste jaren, tot je kinderen zindelijk zijn. En wat kost kleding dan? Helemaal niet veel, eigenlijk. Voor 45 euro per maand zijn de meeste kinderen onder de 12 jaar voorzien van hippe outfits. Boven de 12 jaar loopt dat iets op naar ongeveer 55 euro per maand. Nog steeds geen grote kostenpost, dus. Gelukkig maar, want niets zo lekker als shoppen. En dat kun je zeker doen met jonge kinderen – want die groeien natuurlijk. Zo groeit een kind in het eerste levensjaar zo’n vier tot vijf maten. Dat betekent dat je in één jaar tijd meerdere setjes kleding nodig hebt – yessss. Het gemiddelde gezin geeft per jaar zo’n 1600 euro aan kleding en schoenen uit. Dit komt neer op een kleine 5 procent van het totale budget. Van die 1600 euro gaat 1265 euro op aan kleding en ruim 330 euro aan schoenen.

Lekker doen

En ach, weet je wat het vooral is. Het maakt ook geen bal uit. Want de liefde die je krijgt van een kind in huis, is uiteraard niet uit te leggen in geld. En dat weten alle moeders en vaders wel. Dus shop lekker dat knappe truitje voor je zoon of dochter, laat ze lekker in iets nieuws het nieuwe schooljaar beginnen. Want daar wordt iedereen happy van in het gezin, en that it what matters most, nietwaar?

Bron: NN