Kans op infectie met het cytomegalovirus: verschoon geen luiers als je zwanger bent

22.08.2022 11:19
infectie

Je denkt er misschien niet snel bij na als je zwanger bent, maar het verschonen van luiers kan gevaarlijk zijn. Je kunt namelijk een infectie oplopen die je kunt overdragen op je ongeboren baby.

Als je al kinderen hebt die nog in de luiers zitten op het moment dat je weer zwanger bent, is het daarom aan te raden om extra vaak je handen te wassen. Ook zou je niet met hetzelfde bestek moeten eten als je jonge kinderen als je in verwachting bent.

Je kunt anders risico lopen op een infectie met het cytomegalovirus. Dat kan leiden tot doofheid en mentale achterstand. Dat gebeurt bij zo’n 1000 pasgeboren baby’s per jaar. Vaak weten vrouwen wel dat ze rauw vlees moeten vermijden en dat ook de kattenbak verschonen niet slim is om te doen in deze negen maanden. Maar dat het speeksel en andere lichaamssappen van een peuter gevaarlijk kan zijn, weten veel moeders niet.

Infectie van de kinderopvang

Het gaat dan vooral om kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan. Daar kunnen ze het betreffende virus opdoen. “Het gaat om de kinderziekte CMV”, aldus Pereboom. “Als je die al gehad hebt, kan je hem niet nog eens krijgen, maar 40 tot 70 procent van de vrouwen in vruchtbare leeftijd is er nog niet mee in aanraking geweest. Die moeten voorzichtig zijn”, waarschuwt een expert.

Wat je dan het beste kunt doen als je tóch die luier moet verschonen van je dreumes of peuter? Zet dan een pompje met desinfecterende gel naast je commode. Heel vaak je handen wassen nadat je in contact bent gekomen met kinderplas en poep, maakt al een groot verschil.

Bron: RTL Nieuws