Kan het gevaarlijk zijn als je in je zwangerschap per ongeluk op je buik slaapt?

02.01.2023 17:09

Als je zwanger bent kan het lastig zijn om een prettige slaaphouding te vinden door de groei van je buik. In het eerste trimster mag je eigenlijk nog slapen in alle houdingen, maar na een tijdje niet meer. Maar hoe zit het dan met slapen op je buik, is dit gevaarlijk?

Of wat als je per ongeluk op je buik slaapt?

Op je buik slapen

Er is vaak een angst voor het slapen op de buik, omdat je op één of andere manier denk je baby te pletten. Gelukkig loopt je baby in de beginfase geen risico en kun je dit gewoon blijven doen, je baby is tenslotte ook beschermd door het vruchtwater. Maar wanneer je buik groter wordt, is het vrijwel onmogelijk en oncomfortabel om op je buik te blijven slapen. Stel dat je per ongeluk op je buik gaat liggen tijdens het slapen, is de kans groot dat je vanzelf weer op je zij rolt voordat de baby er zelf last van krijgt. Er is dus geen reden voor paniek.

Hoe kun je het best slapen tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je het best op je zij gaan slapen. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt, hierdoor krijgt je baby meer zuurstof en voedingsstoffen. En als je dan een zij moet kiezen, kun je het best op je linkerzij slapen, ondanks dat op je rechterzij slapen ook veilig is. Op je rug slapen is in principe ook geen probleem, maar vanaf ongeveer twintig weken kun je dit beter niet meer doen. Het kan namelijk de bloedtoevoer naar de grote lichaamsader afknellen. Wanneer dit gebeurt, kan de toevoer van zuurstof en bloed naar je baby ook nog eens tijdelijk beperkt worden. Dit kan leiden tot een tijdelijke daling van de hartfrequentie, het is opzich niet schadelijk, maar voorkom onnodig risico. Daarom kun je het toch het best op je zij slapen tijdens je zwangerschap.

Als je een echte buik of rugslaper bent, kun je het best even oefenen met slapen of je zij aan het begin van je zwangerschap. Zo heeft je lichaam genoeg tijd om te wennen aan deze slaappositie, waardoor het dan geen probleem meer gaat zijn wanneer je op het punt komt dat het beter is om op je zij te slapen.

Comfortabel slapen

Slapen blijft altijd een ding tijdens je zwangerschap door de grote buik. Je kunt daarom een zwangerschapskussen of een multifunctioneel voedingskussen gebruiken om het comfortabeler te maken voor jezelf. Dit kussen kun je tussen je benen leggen voor extra steun achter je rug. Hierdoor kun je ook niet rollen op je rug, maar met een normaal kussen kan dit hetzelfde effect geven.

Als het slapen met een kussen ook niet fijn is, dan kun je een nieuw matras overwegen. Door langdurig gebruik kan het zijn dat het matras naar jouw lichaam is gaan vormen, waardoor het niet meer lekker zal liggen. Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk goed en lekker kunnen slapen, dit is tenslotte ook nog eens belangrijk voor voldoende rust.

 

Bron: zwangerenportaal.nl