Kan een baby ook te veel eten?

28.11.2023 19:33
baby te veel eten

Als je een hongerige baby hebt die groeit als kool, kun je je wel eens afvragen of je er goed aan doet je kind te blijven voeden. Kun je een baby ook te veel eten geven?

Of geven ze zelf aan waar ze behoefte aan hebben?

Hoewel het belangrijk is dat een baby voldoende voeding krijgt om te groeien en zich te ontwikkelen, is overvoeding ook een zorg. Overmatige voedselinname kan leiden tot problemen zoals overgewicht, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Het is essentieel om de voeding van een baby goed in de gaten te houden en de aanbevolen richtlijnen te volgen die zijn opgesteld door kinderartsen en gezondheidsexperts. Baby’s hebben hun eigen unieke behoeften op basis van leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand, dus het is belangrijk om de juiste hoeveelheid moedermelk of flesvoeding te geven.

Wanneer is je baby te veel aan het eten?

Hier zijn algemene richtlijnen voor de voedingsinname van baby’s van 0-1 jaar:

 1. Borstvoeding of flesvoeding:
  • Pasgeborenen hebben over het algemeen 8 tot 12 voedingen per dag nodig, of ongeveer elke 2-3 uur.
  • De hoeveelheid borstvoeding of flesvoeding varieert, maar veel baby’s drinken in de eerste weken ongeveer 60-90 ml per voeding en dit neemt geleidelijk toe naarmate ze groeien.
  • Naarmate de baby ouder wordt, zal de hoeveelheid voeding per keer toenemen.
 2. Vaste voeding:
  • De introductie van vast voedsel begint meestal rond de leeftijd van 6 maanden. Tot die tijd is moedermelk of flesvoeding de belangrijkste voedingsbron.
  • Begin met kleine hoeveelheden één nieuw vast voedsel tegelijk om eventuele allergische reacties te kunnen volgen.
  • Geef de voorkeur aan zachte, gepureerde voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, granen en vlees.
 3. Hoeveelheid vaste voeding:
  • Begin met ongeveer een theelepel tot een eetlepel vast voedsel per maaltijd en bouw dit langzaam op, afhankelijk van de interesse en de reactie van de baby.
  • Tussen 6 en 12 maanden kunnen baby’s doorgaans drie maaltijden per dag eten, plus twee tot drie gezonde snacks.

Hoe merk je dat je kind genoeg heeft gehad? Als een baby niet meer actief zuigt aan de borst of de fles, kan dit een teken zijn dat ze genoeg hebben gehad. Sommige baby’s kunnen in slaap vallen tijdens het voeden als ze voldaan zijn. Een baby die niet meer wil eten, kan ook zijn hoofd wegdraaien van de borst of de fles. Dit kan aangeven dat ze verzadigd zijn.