‘Je krijgt een kleinere baby als je veel ultrabewerkt voedsel eet’

30.12.2022 11:53

Je krijgt een kleiner embryo als je veel ultrabewerkt voedsel eet voor je zwangerschap. Het effect is vergelijkbaar met roken, volgens de wetenschappers.

Dit blijkt ook uit een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

Ultrabewerkt voedsel

Ultrabewerkt voedsel bestaat (bijna) volledig uit stoffen die worden gecreëerd via een chemische manier. Denk hierbij aan verpakte en lang houdbare producten zoals koeken, zoete snacks, wit brood, maar ook frisdranken. Zo’n 60 tot 80 procent van de producten die in de supermarkt liggen zijn ultrabewerkt.

Zorgen over ultrabewerkt voedsel

De wetenschappers maken zich al zorgen voor een langere tijd wat betreft ultrabewerkt voedsel. Er is eerder onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het eten van veel fabrieksvoedsel de kans op ziektes vergroot. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, darmkanker, dementie, maar ook de kans op overlijden wordt vergroot. Nu wijst het nieuwe onderzoek uit dat dit soort voedsel niet alleen ongezond is voor aanstaande moeders, maar ook voor ongeboren baby’s.

Zwangerschappen

Er werden door de onderzoekers 700 zwangerschappen gevolgd. De zwangere vrouwen moesten een vragenlijst invullen met wat ze aten tijdens de zwangerschap. Verder hielden de onderzoekers de groei bij van de embryo’s, maar ook het gewicht van de baby’s van hoofd tot romp. Het heeft wel degelijk significant effect op de embryo’s als je ultrabewerkt voedsel eet.

Groei van de embryo

‘Dan zie je dat er meerdere vrouwen zijn die veel ultrabewerkt voedsel eten en die hebben allemaal een wat kleiner embryo’, zegt Lenie van Rossem, voedingskundige en epidemioloog bij het Erasmus MC. ‘En je ziet dat bij vrouwen die minder ultrabewerkt voedsel eten het embryo gemiddeld wat groter is.’

Van Rossem heeft ook geconcludeerd dat het eten van ultrabewerkt voedsel in verband kan worden gebracht met een groeiachterstand bij ongeboren kindjes. ‘Dat je het zo vroeg in het leven kunt zien, daar schrok ik van.’

Invloeden

Naast dat ultrabewerkt voedsel invloed heeft, zijn er meer factoren die invloed kunnen hebben op de groei van een embryo. Daarom is de data gecorrigeerd van 700 zwangere vrouwen met in achtneming van die factoren. ‘We dachten, is het nou echt dat ultrabewerkte voedsel dat zo’n groot effect heeft op het ongeboren kind?’, aldus Van Rossem.

‘Vrouwen die ongezonder eten, roken en drinken ook vaker en hebben minder gezondheidskennis. Daar hebben we rekening mee gehouden en we zagen nog steeds dat het effect van ultrabewerkte voeding op het embryo bleef staan’, zegt Van Rossum.

Het is vergelijkbaar met roken

Het effect wat ultrabewerkt voedsel heeft op ongeboren baby’s, is vergelijkbaar met het effect van roken, volgens onderzoekers. ‘We hebben ook gekeken wat roken doet met het embryo. We weten dat vrouwen die roken ook een kleiner embryo hebben en we zien dat het effect van ultrabewerkt voedsel in die richting komt. Ik denk dat het goed is dat zwangere vrouwen zich realiseren dat zij al heel vroeg in de zwangerschap invloed kunnen uitoefenen op de gezondheid van hun kind.’

Onderzoek

Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen waarom de embryo niet goed genoeg groeit. ‘We weten nog steeds niet precies welk aspect van ultrabewerkte voeding zorgt voor het effect op de groei van het embryo’, zegt Van Rossem. ‘Maar we zien consistente gezondheidseffecten, dus er is echt wel iets aan de hand.’

Bron: eenvandaag.avrotros.nl