Je kind veilig aan een tuigje: is dit gek of niet?

20.12.2022 13:45

Je kind aan een tuigje: het klinkt misschien een beetje gek. Maar is het ook echt zo vreemd? In veel landen wordt namelijk gebruikgemaakt van kindertuigjes. Hier in Nederland zie je het wat minder vaak, ondanks dat het er wel voor zorgt dat je kind niks overkomt.

Je wilt natuurlijk niet dat je kind zomaar de weg op loopt of een sloot in wandelt. Het is dus goed voor de veiligheid van je kind, maar de meningen zijn hierover verdeeld.

Heb jij een kind die vaak uit je ogen verdwijnt en zomaar wegloopt? Dan is een tuigje natuurlijk de perfecte oplossing. Maar is dit dan toch niet een beetje raar?

Kind aan een tuigje

‘Wat zielig, dat doe je toch niet? Kan je kind niet gewoon naar je luisteren?’ Freya van der Made-Berveling heeft twee van haar vier kinderen aan een tuigje gehad toen ze een jaar of 2 waren. Haar vaste antwoord: “Als hij onder een auto loopt, dat is pas erg!”

“Veiligheid ging bij mij voor alles, tegelijkertijd wilde ik wel dat mijn kinderen veel buiten speelden. Bij mijn jongste zoon gebruikte ik het tuigje vooral bij boodschappen doen. Hij wou niet in de buggy, maar onderweg naar het winkelcentrum moesten we wel een drukke weg oversteken.”

Veiligheid

“Als het bedoeld is om kinderen ruimte te geven en het veiligheid geeft, heb ik geen bezwaar”, zegt pedagoog Bas Levering. “Het tuigje is een heel oud middel dat vaak gebruikt werd. Op een gegeven moment kwam er kritiek, omdat het de bewegingsvrijheid van kinderen zou inperken. Maar voor de veiligheid is het natuurlijk helemaal niet zo gek.”

“Het gaat om kinderen die net kunnen lopen. Zodra ze iets nieuws kunnen, willen ze dat zo veel mogelijk doen.” Dus ouders, het is niets om je voor te schamen, zegt Levering. Het is ook niet zielig, want kinderen raken hier aan gewend.

 

Bron: rtlnieuws.nl