Extra dekentje voor je baby in de winter? Geen goed idee, waarschuwen experts

15.12.2022 09:20

Wanneer er weer een extreem koude winternacht voor de deur staat ben je snel geneigd je baby in een extra dekentje toe te stoppen. Je wilt voorkomen dat je baby het koud krijgt. Toch kun je volgens experts beter het extra dekentje achterwegen laten. Ondanks dat het vaak goed wordt bedoeld.

Ondanks dat het buiten misschien zelfs vriest is het beter om niet te doen, het gaat om de binnentemperatuur. De babykamer is altijd op een goede temperatuur die aangenaam is, als het goed is tenminste. Het is daarom ook niet nodig om je baby dik in te pakken in de nacht. Dat extra dekentje kan zelfs risico’s meebrengen, hier waarschuwen de experts voor.

Babyslaapzak

Met het extra dekentje kan je baby het warm krijgen. Dit kan dan weer zorgen voor het ontstaan van warmtestuwing en dit is gevaarlijk voor je baby. Wanneer je kind twee jaar is, kun je hem of haar het best in een passende babyslaapzak doen. Dit is de veiligste manier om je kind veilig en warm te houden. Als het winter is, dan kies je eerder voor een winterslaapzak. Dit is gewatteerd en gevoerd, hierdoor kan je baby het warm houden tijdens de koude nachten en dagen. Een winterslaapzak heeft vaak lange mouwen die je eraf kunt ritsen, hierdoor is de slaapzak ook geschikt voor winterdagen die minder koud zijn.

Hoe zit het met een kruik?

Het kan ook zo zijn dat je in de winter een kruik wil gebruiken voor je pasgeboren baby. Het advies is dan om een alleen een kruik te gebruiken om het bedje te verwarmen. De lichaamstemperatuur van je baby kan te snel stijgen door de kruik, de kans op wiegendood wordt dan vergroot.

Ideale temperatuur

Wat is dan de ideale temperatuur voor de slaapkamer van je baby? Dat is tussen de zestien en achttien graden. Het mag als uitzondering wel wat warmer zijn in de eerste zes tot achter weken , dus als je baby net geboren is. Om te checken of je baby het niet te warm of koud heeft, kun je altijd even voelen aan de voetjes of de nek. Het moet aangenaam warm zijn, dan zit het goed.

 

Bron: hln.be