Je baby laten sabbelen aan je vinger? Beter van niet, zeggen experts

07.02.2023 10:47

Het zuigen op een vinger, duim of op een speen is heel normaal in het eerste jaar van een baby. Maar als je geen speen mee hebt, geven ouders nog wel eens hun eigen pink te leen. Is dat slim?

Je kind laten sabbelen op je eigen vingers is niet aan te raden, zeggen experts.

Er zitten namelijk bacteriën op je handen, die je met het blote oog niet ziet. ‘Bacteriën en schimmels groeien van nature in het lichaam. Het immuunsysteem helpt deze kiemen onder controle te houden. Maar baby’s – en dan vooral te vroeg geboren baby’s – hebben nog geen volledig ontwikkeld immuunsysteem. Dat maakt het makkelijker om te veel gisten (een soort schimmel) te laten groeien. Dit vergroot de kans op spruw. Vanaf de leeftijd van 3 à 4 vier maanden kan het minder kwaad om je vingers te gebruiken.’ Je handen vooraf goed wassen kan een verschil maken.

En dat je baby op zijn of haar eigen handen sabbelt? Dat is vaak niet te voorkomen. Vanaf zeker 3 jaar is het niet meer nodig en aan te raden om het af te leren. Waarom sabbelen baby’s op hun eigen vingers? Om te begrijpen waarom je baby aan zijn hand(en) zuigt, moet je een beetje speurwerk doen. De reden zal afhangen van hoe oud ze zijn en welke andere ontwikkelingsfasen ze doormaken. Hier zijn de meest voorkomende verklaringen.

Honger
In de pasgeboren maanden kan een baby die aan zijn hand zuigt, proberen je te vertellen dat hij honger heeft. Denk er eens over na: elke keer dat ze op een fles of speen zuigen, krijgen ze eten! Het is een natuurlijk zuiginstinct, vergelijkbaar met wroeten, bedoeld om je te laten weten dat het tijd is voor een nieuwe voeding. De meeste hongersignalen van een pasgeboren baby hebben in feite betrekking op hun mond. Het mondje open en dicht doen en smakken zijn ook signalen dat je kind honger heeft.

Zelfverzachtend
OK, maar wat als je je baby net hebt gevoed en je weet dat ze behoorlijk vol zitten?

In dit geval kan het zuigen op hun hand een teken zijn van zelfverzachting. Jonge baby’s vallen vaak in slaap aan de borst of fles, dus kunnen ze de zuigreflex gaan associëren met de eerste stadia van de slaap en op hun hand zuigen om ze te helpen ontspannen en tot rust te komen.

Je kunt om dezelfde reden ook oudere baby’s zien – in het bereik van 7 tot 8 maanden – op handen of vingers zuigen: het geeft een kalmerend gevoel dat hen ontspant. Als je merkt dat je baby in tijden van stress op zijn hand zuigt (zoals bij het ontmoeten van nieuwe mensen of als hij zich slecht voelt), is dat waarschijnlijk een zelfverzachtende strategie.

Tandjes krijgen
De meeste baby’s beginnen tandjes te krijgen tussen 4 en 7 maanden oud, dus hoewel je dit waarschijnlijk kunt uitsluiten voor een pasgeborene, kan het er zeker voor zorgen dat je oudere baby op hun handen, vuisten of vingers zuigt. Hun tandvlees doet pijn en iets tegen die zere plekken wrijven voelt goed!

Als je baby heel veel heeft gekwijld, prikkelbaarder is dan normaal, of vaker wakker wordt, is het waarschijnlijk veilig om aan te nemen dat tandjes krijgen de schuldige is.

Verkenning
Natuurlijk klinkt het misschien raar dat handen een bron van vermaak kunnen zijn, maar voor een jonge baby (van 2 of 3 maanden oud) zijn handen enorm fascinerend. En weet je wat nog fascinerender is? Beseffen dat je ze kunt beheersen! Baby’s van deze leeftijd beginnen er net achter te komen dat ze deze superhandige hulpmiddelen aan hun lichaam hebben waarmee ze kunnen rondzwaaien, dingen kunnen oppakken en in hun mond kunnen steken.

Ze ontdekken ook hun zintuigen en leren dat verschillende dingen verschillende smaken, texturen en temperaturen hebben. Dit is allemaal belachelijk interessant voor nieuwe mensen.

Bron: HealthLine