Meer dan 300 kinderen overleden door ernstig vervuilde hoestdrank

01.02.2023 09:12

Er is een ernstig vervuilde hoestdrank in de omloop en dat is levensgevaarlijk. Artsen waarschuwen voor het vergiftigde medicijn.

In die vervuilde hoestdrank kunnen de giftige stoffen ethyleenglycol en di-ethyleenglycol zitten, meldt persbureau ANP. Deze stoffen worden onder meer gebruikt als antivries in auto’s. Volgens de VN zijn daardoor al meer dan 300 kinderen overleden. De meesten waren jonger dan 5 jaar oud.

Gelukkig is de hoestdrank bijna niet in Nederland te krijgen, maar de waarschuwing geldt wel voor alle landen, dus ook voor Nederland. Volgens de WHO zijn de vervuilde hoestsiropen in zeker zeven landen aangetroffen. In drie landen zouden de doden zijn gevallen. De organisatie meldt te hebben gewaarschuwd voor de drankjes in Indonesië, Gambia en Oezbekistan, de namen van de vier andere landen worden niet genoemd.

Groot verdriet na de verkeerde hoestdrank

Er zijn dus symptomen waar je op moet letten. Als mensen de vervuilde hoestdrank binnenkrijgen, kunnen ze last krijgen van buikpijn, overgeven, diarree, hoofdpijn, wanen en nierfalen, en uiteindelijk kunnen ze daardoor overlijden. Bij kinderen gebeurt dit bij een lagere dosis dan bij volwassenen, zij krijgen daardoor sneller acuut nierfalen. Een moeder vertelt over het tragische verhaal van haar 2-jarige zoon Umar. “Het ging zo snel, hij werd ziek en toen was hij er niet meer. Binnen twee weken was het gedaan”, vertelt ze in tranen.

Veiligere opties zijn bijvoorbeeld kamillethee of thee met een lepel honing (voor kinderen vanaf 1 jaar, jonger dan 1 jaar is honing niet aan te raden).

Bron: Famme