Huid-op-huidcontact met je pasgeboren baby kan in dit geval levensgevaarlijk zijn

27.09.2023 12:39

Huid-op-huidcontact met je baby is heerlijk en goed voor de band tussen moeder en kind. Ook voor vaders is het een fijne manier van je kind leren kennen. Toch zit er een gevaar aan.

Zorg ervoor dat het hoofdje van je baby goed opzij ligt en dat de neus en mond altijd vrij zijn.

Een risico van buidelen is Sudden Unexpected Postnatal Collapse (SUPC). Dit is een aandoening die ontstaat wanneer de ademhaling van je kindje belemmerd wordt. Een gezond geboren baby kan hierdoor onverwachts onwel worden, benauwd worden of in zeer ernstige gevallen zelfs stikken.

Langer borstvoeding

Het mooie is dat je met huid-op-huid contact nog lang niet mee hoeft te stoppen. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat huid-op-huidcontact met kinderen tot vier jaar voor een lagere behoefte aan pijnstillers na een operatie kan zorgen. En je baby heeft er vanaf de geboorte ook veel aan. Uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Kelly Cooijmans is nu gebleken dat dagelijks huid-op-huidcontact kan zorgen voor een langere borstvoedingsduur tijdens het eerste levensjaar. “Dat is positief, want hoe langer borstvoeding, hoe langer een baby voedingsstoffen en afweerstoffen meekrijgt.” Als een moeder in de eerst e5 weken na de geboorte veel aan huid-op-huid doet, geeft zij gemiddeld gezien 2 maanden langer borstvoeding dan moeders die niet aan deze vorm van contact doen.

Daarbij speelt het hormoon oxytocine een rol. “De reuk, tastzin, het gehoor en gezichtsvermogen worden allemaal gestimuleerd bij huid-op-huidcontact, wat zorgt voor de aanmaak van oxytocine bij moeder en kind. Dat hormoon is erg belangrijk voor de melkproductie en de toeschietreflex’’, vertelt Cooijmans.

Bron: Borstvoeding.com

Alles leren over het moederschap, waarin jij ook gelukkiger wordt? Koop dan nu het nieuwste succesboek Happy Mom van Tessa Heinhuis.