Het is een goed teken als je kind met de vuistjes omhoog slaapt

13.02.2023 10:14

Slaapt je kind met de vuistjes omhoog? Zeker baby’s doen dit vaak. Kan het kwaad of is het juist een goed teken?

Geen zorgen: het is een prima slaaphouding. De slaaphouding van je baby waarbij hij met zijn armen en vuistjes omhoog ligt, wordt ook wel de hoerahouding genoemd.

Dit is een normale slaaphouding voor baby’s. Veel baby’s houden hun vuistjes opgetrokken tijdens het slapen, wat kan wijzen op een ontspannen en comfortabele slaap. Sommigen denken ook dat het te maken heeft met het vermijden van het aanraken van het gezicht en het beschermen van de handen tijdens het bewegen in de slaap. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de baby veilig en comfortabel ligt, zodat ze goed kunnen slapen en groeien. Niet alle baby’s doen dit, overigens. En dat is ook niet erg.

Te koud met de vuistjes in de lucht?

Zijn de handjes dan niet te koud? Meestal niet, zeker als je kind slaapt in een slaapzakje. Zolang je kind verder warm genoeg aanvoelt, hoef je je om koude vingers geen zorgen te maken. De handen zijn vaak wat kouder dan de rest van het lichaam (net zoals bij volwassenen bijvoorbeeld). Bij pasgeboren baby’s is het bloedvatenstelsel nog niet volledig volgroeid waardoor de bloeddoorstroming nog niet helemaal op punt staat. Het bloed wordt eerst naar alle organen gepompt en dan pas naar de rest van het lichaam. Daarom kan het dus zijn dat de handjes wat kouder aanvoelen.

Bron: NRC