Deze 5 soorten fruit mag je je baby jonger dan één jaar absoluut niet geven

16.02.2024 09:48

Vanaf ongeveer vier maanden begin je met fruithapjes te pureren voor je baby. Maar niet alle fruitsoorten zijn een goed idee.

Je denkt misschien dat je baby bijna al het fruit mag, maar dat is niet zo. Wanneer baby’s beginnen met het introduceren van vast voedsel, is het belangrijk om bepaalde soorten fruit te vermijden of voorzichtig te zijn vanwege het risico op allergische reacties, verstikkingsgevaar of spijsverteringsproblemen.

Dit fruit geef je je baby nog niet

Sommige fruitsoorten kunnen heel gevaarlijk zijn voor baby’s tussen de 0 en 1 jaar. Daarom moet je met deze soorten echt wachten tot je kleintje 1 jaar is:

  1. Citrusvruchten: Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen bevatten vaak veel zuur, wat kan leiden tot maag- en darmklachten bij baby’s. Ze kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Het wordt meestal aanbevolen om citrusvruchten te vermijden tot de baby minstens 1 jaar oud is.
  2. Bessen met kleine zaden: Bessen zoals aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen kunnen verstikkingsgevaar opleveren vanwege hun kleine zaden. Deze zaden kunnen vast komen te zitten in de keel van een baby en ademhalingsproblemen veroorzaken. Het wordt aanbevolen om bessen te vermijden tot de baby minstens 1 jaar oud is en ze vervolgens te pureren of fijn te prakken voordat je ze aanbiedt.
  3. Kiwi: Kiwi’s kunnen een sterk allergeen zijn en bij sommige baby’s allergische reacties veroorzaken. Het wordt aanbevolen om kiwi’s te vermijden tot de baby minstens 1 jaar oud is.
  4. Ananas: Ananas bevat enzymen die de gevoelige slijmvliezen van een baby kunnen irriteren en maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Het wordt meestal aanbevolen om ananas te vermijden tot de baby minstens 1 jaar oud is.
  5. Papaja: Papaja kan ook de gevoelige maag van een baby irriteren vanwege de enzymen die het bevat. Het wordt aanbevolen om papaja te vermijden tot de baby minstens 1 jaar oud is.

Weet je dat ook weer. Let goed op potjes babyvoeding: daar zit soms wel kiwi in of iets met aardbeien. Check even goed of het goed is gepureerd en of je kind niet allergisch is voor kiwi.

Bron: BabyGaga