‘Help, mijn lieve kind slaat altijd andere kinderen. Hoe leer ik hem dat af?’

13.02.2024 21:18

Soms weet je het even niet meer als moeder. Kinderen willen soms nog wel eens zomaar anderen slaan. Hoe leer je je kind dat af? Wat als je kinderen graag andere kinderen slaat?

Deze moeder vraagt om raad.

Hij slaat graag

‘Lieve mama’s, mijn lieve jongen (1,5) slaat kindjes. Hij doet dat met een grote lach. In een binnenspeeltuin, speeltuin, familie en vrienden. Echt overal. Ik probeer hele dag bij hem te zijn en ben echt zo een sniper geworden dat zodra zijn armpje omhoog gaat, dat ik het kan stoppen en dan zeg ik ‘aaien, aaien’. Gaat vaak goed en vaak ook niet. Ik krijg dat zulke vertakte vol medelijden blikken joh! Ik kom meteen in actie en corrigeer hem en zeg dan weer ‘aaien, aaien’.

Een moeder reageert uitgebreid en zegt dat ze haar verhaal herkent. ‘Onze zoon zit nu ook in deze fase. Ook in combinatie met bijten en knijpen. Ook soms bij de hond…. Gelukkig hebben wij een ontzettend lieve boerenfox met engelen geduld, maar dit gaat ons echt te ver. Echt van alles geprobeerd. Afleiden met wat anders, aangeven dat het pijn doet, nee zeggen en waarom het niet mag, streng nee zeggen, negeren, zachte tik over de vingers, dit laatste ook i.c.m. streng nee zeggen. (Altijd met uitleg) Meneer blijft ons met een big smile aankijken en doet het dan gewoon. Hij test ons echt uit en zoekt grenzen op. Laatst beet hij mij zo hard dat ik zijn tanden in mijn arm had staan, door de trui en al heen. Toen heb ik zijn arm gepakt en zachtjes gebeten. Hij schrok er van en heeft mij (en kindjes bij de opvang) sindsdien niet meer gebeten! Alleen dingen als aan de tv zitten en in de waterbak van de hond krijg ik er nog niet uit. Het slaan is trouwens wel wat afgenomen! Zodra hij bij de hond bezig is zeggen we ook: ‘lief doen hè. Dexter is lief. Dexter mag je aaien. Goed zo, Mick! Dit is aaien. Dit is lief.’

Dit zeggen experts

Als een kind andere kinderen slaat, is het belangrijk om dit gedrag serieus te nemen en er adequaat op te reageren. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen:

  1. Direct ingrijpen: Als je ziet dat een kind een ander kind slaat, moet je onmiddellijk ingrijpen. Stop de interactie en maak duidelijk dat het slaan onacceptabel is.
  2. Blijf kalm en consequent: Praat rustig met het kind en leg uit dat slaan pijn doet en niet is toegestaan. Wees consistent in je boodschap dat agressie niet wordt getolereerd.
  3. Onderzoek de oorzaak: Probeer te achterhalen waarom het kind slaat. Is er sprake van frustratie, boosheid, of misschien heeft het kind moeite met het reguleren van emoties? Door de oorzaak te begrijpen, kun je effectiever met het gedrag omgaan. Dit kun je beter op een rustiger moment aan je kind vragen. ‘Wat was er net aan de hand lieverd?’. Vraag het niet drie dagen later, maar wel als het kind gekalmeerd is.
  4. Leer alternatieve manieren van communicatie: Help het kind om op een meer constructieve manier met anderen om te gaan. Leer hen bijvoorbeeld om hun gevoelens te uiten met woorden, in plaats van met fysiek geweld. Moedig positief gedrag aan en geef complimenten wanneer het kind goed gedrag vertoont.
  5. Zoek professionele hulp indien nodig: Als het probleemgedrag aanhoudt of ernstig is, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals een kinderpsycholoog of -therapeut. Deze experts kunnen je kind en jullie gezin helpen bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van het gedrag en het aanleren van gezondere coping-strategieën.

Het is essentieel om je kind te laten zien dat agressie niet de juiste manier is om met conflicten om te gaan en dat er alternatieven zijn voor het uiten van emoties. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kan het kind leren om op een respectvolle en vreedzame manier met anderen om te gaan.