Enig kind zielig? ‘1 kind is voor ons genoeg, waarom moet ik dat verdedigen?’

07.06.2022 12:39

'Mijn zoon is enig kind en dat zal zo blijven. Dat klinkt misschien triest voor sommigen, maar voor mijn familie is het perfect.

Voordat ik zwanger werd van onze zoon, stelde ik me altijd voor dat mijn man en ik minstens twee kinderen zouden krijgen. Maar zwangerschap verandert ons lichaam – en soms ook onze gedachtes.

Na een paar maanden proberen was ik heel blij toen ik die positieve test in mijn handen kreeg, maar bijna onmiddellijk begon ik me misselijk te voelen. En nee, dan ben je dus niet heel happy zwanger. Volgens de normen van andere mensen was mijn zwangerschap niet moeilijk – ik werd niet als een hoog risico beschouwd en ik werd niet in het ziekenhuis opgenomen – maar zwanger zijn viel me echt zwaar.

Halverwege mijn zwangerschap besloten mijn man en ik dat we dit maar één keer zouden doen. Niet alleen om hoe vreselijk ik me voelde, maar ook toen we de cijfers analyseerden van wat een kind opvoeden kost. Niet alleen als baby, maar ook als kind en als student. Financieel en fysiek voelde het hebben van slechts één kind perfect bij ons passen.

Iedereen heeft een mening

We waren blij met onze beslissing, maar zelfs voordat mijn zoon werd geboren, begonnen mensen te vragen wanneer we er nog een zouden krijgen, en de meesten waren niet blij met het antwoord.

“Oh, je zult van gedachten veranderen”, was de gebruikelijke (en neerbuigende) reactie.

Zelfs mijn eigen dokter viel in dat kamp.

“Wanneer ga je het opnieuw proberen?” vroeg ze kort nadat mijn zoon was geboren.

‘Dat zijn we niet,’ zei ik tegen haar.

“Waarom niet? Hij is zo perfect? Geef het tijd, je wilt er vast ooit nog een.”

Collega’s, vrienden, familieleden – bijna niemand vertrouwde erop dat we hier goed over hadden nagedacht en iedereen had een mening.

‘Het klopt niet, hij heeft een broer of zus nodig. Hij zal eenzaam zijn.”

“Wat als hem iets overkomt? Je krijgt geen andere kinderen.”

“Twee kinderen zijn niet veel duurder dan één.”

“Koppels zoals jij die maar één kind hebben, zouden hogere belastingen moeten betalen omdat je niet genoeg toekomstige werknemers bijdraagt ​​aan de samenleving.” (Ja, dat zei iemand echt.)

Ik was zo gewend geraakt aan de negatieve reacties dat toen een verpleegster iets zei, ik er even over moest nadenken. Maar haar opmerking was perfect en raakte me daarom zo.

‘Dat is geweldig,’ zei ze. “Ik hou ervan als mensen herkennen wat goed voor hen is.”

Voor ons perfect

Haar opmerking werd mijn motto. Telkens wanneer ik het gevoel had dat iemand me veroordeelde vanwege onze beslissing om bij één te stoppen, herinnerde ik me wat die verpleegster zei: ik erken wat goed voor ons is.

Ik vind het heerlijk om moeder van één te zijn, maar ik denk dat ik overweldigd en ongelukkig zou zijn met twee of drie. Sterker nog, ik weet dat ik dat zou zijn. We stopten bij één omdat we mijn grenzen herkenden. Tegenwoordig, als mensen me vertellen dat ik er nog een moet hebben, vat ik het niet persoonlijk op (ik kan het niet, ik heb het te druk met het achtervolgen van een 2-jarige). Ik heb ook twee jaar aan comebacks gespaard voor elk argument.

Ja, mijn zoon zal een andere ervaring hebben dan kinderen met broers en zussen, maar hij zal niet eenzaam zijn. Hij zal neven en klasgenoten en vrienden hebben. En ons. Zijn ouders. Wij focussen ons op hem en zijn leven, hoe mooi is dat?’

Bron: Motherly