EMA positief over coronavaccins voor kinderen vanaf 6 maanden

21.10.2022 16:03

Europese geneesmiddelenwaakhond (EMA) is positief over het inzetten van coronavaccins Pfizer en Moderna bij kinderen. Dit is dan bij kinderen van zes maanden oud.

Voorheen was het coronavaccin Pfizer al toegestaan bij kinderen vanaf vijf jaar en het coronavaccin Moderna vanaf zes jaar. Wel is het zo dat kinderen vanaf zes maanden lagere hoeveelheden krijgen toegediend, dan andere leeftijdsgroepen. De prik van Pfizer krijgen ze drie keer een doses van toegediend. Tussen die eerste twee prikken zit een tijd van drie weken, en de derde prik wordt vervolgd na minimaal acht weken. Bij het vaccin Moderna is dit weer anders, dit bestaat uit een doses van twee keer. Tussen de eerste en tweede prik zit vier weken. De prik wordt bij beide vaccins gegeven in de bovenarm of de dij, kinderen mogen kiezen waar ze de prik willen krijgen.

Bijwerkingen coronavaccins

De coronavaccins geven natuurlijk ook bijwerkingen zoals de meeste wel weten. Volgens EMA zou een lagere doses dezelfde immuunreacties geven bij de jongere kinderen, als het je vergelijkt met grotere hoeveelheden die worden toegediend bij de jongeren en de jongvolwassenen. De bijwerkingen die kinderen krijgen zijn mild en eigenlijk ook wel te vergelijken met de bijwerkingen van oudere mensen. De vaccins Pfizer en Moderena zijn gericht op het oorspronkelijke virusvariant, en heeft nu goedkeuring gekregen door EMA. Er is nu ook verandering gekomen voor volwassen, er is namelijk een coronavaccin aangepast wat beter zou werken. Het is meer geschikt voor de dominante Omirkron-variant. Deze variant is het meest actief en het meest besmettelijk.

De Europese Commissie moet de vaccins nog wel daadwerkelijk goedkeuren voor baby’s, peuters en kleuters, voordat het gebruikt mag worden. Als dit is goedgekeurd moet de Nederlandse overheid nog een besluit nemen of het ook daadwerkelijk inzet gaat worden bij kinderen. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen stelt dat kinderen meestal alleen milde klachten krijgen na een coronabesmetting. “In zeldzame gevallen kunnen kinderen wel ernstige Covid-19 krijgen. Het risico hierop is het grootst bij kinderen met onderliggende aandoeningen.”

EMA heeft ook positief geoordeeld over een aangepaste variant van het Moderna-vaccin tegen corona, het zou beter werken bij kinderen. Het werkt ook gewoon beter tegen de subvarianten van de Omikron-variant, BA.4 en BA.5. Zo’n aangepaste variant van het Pfizer-vaccin was eerder ook al goedgekeurd. (ANP)

Bron: skipr.nl