15% minder kans op doodgeboorte als moeder is gevaccineerd tegen coronavirus

12.05.2022 12:54

Ben jij gevaccineerd tegen het coronavirus? Dan heb je volgens experts 15% minder kans op een doodgeboorte in je zwangerschap.

De overzichtsstudie werd gedaan door wetenschappers van St. Georges University in Londen. Zij bekeken 23 onderzoeken waar in totaal 117.552 vrouwen aan meededen, die wel of niet waren gevaccineerd tegen het coronavirus.

Ze ontdekten dat er een verband is tussen een coronavaccin hebben gekregen in je zwangerschap of niet. Volgens hoogleraren is het ‘hoopvol’ nieuws. En de oorzaken zijn te verklaren. ‘De antistoffen uit het vaccin komen via het moederlichaam bij het kind. Zodra de moeder minder ziek wordt van corona, wordt ook de kans op vroeggeboorte en andere complicaties tijdens de bevalling kleiner.’

Pas later ontdekt

Waarom dan die 15% minder kans? Het is niet zo dat als je geen risicogroep bent, dat je sowieso 15% meer kans hebt op een doodgeboorte als je geen coronavaccin hebt gehad. Het gaat dan echt om de vrouwen die corona krijgen in de zwangerschap die niet zijn gevaccineerd. ‘Een vaccinatie zorgt er waarschijnlijk voor dat de kans op afwijkingen kleiner wordt, wat weer gunstig is voor de ontwikkeling van de foetus.’ Het coronavirus kan zorgen voor afwijkingen aan de placenta.

De hoogleraar laat aan Trouw weten dat de vaccins bescherming bieden zonder nadelen voor de zwangere of de baby. ‘Onderzoek naar de werking van de coronavaccins bij zwangeren is lastig om dat zij meestal uitgesloten zijn van onderzoek met nieuwe medicijnen. Gegevens over deze groep konden pas achteraf worden geanalyseerd.’

In samenwerking met Mama Magazine