Goed nieuws voor zwangeren: geen doodgeboortes meer door omikronvariant

21.02.2022 15:53

Nu de omikronvariant van het coronavirus de meerderheid van de besmettingen is in plaats van de deltavariant, blijkt dat goed nieuws te zijn voor zwangeren.

Zo zijn er geen doodgeboortes meer gemeld vanwege de omikronvariant van het coronavirus, in tegenstelling tot de deltavariant. Gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC heeft daarover de laatste tijd geen meldingen meer binnengekregen. “We blijven het bijhouden, maar het lijkt erop dat omikron ook voor zwangere vrouwen milder is. We horen nu bijna niks, ook niet over ic-opnames of spoedkeizersnedes.”

Milder

En dat is erg fijn om te weten: het lijkt er dus op dat zwangeren ook mildere klachten hebben van corona als het gaat om omikron. Van de deltavariant leken zwangeren ernstiger ziek te kunnen worden, en dan met name zou het gevaar voor hun ongeboren baby kunnen opleveren. De placenta zou namelijk kapot kunnen gaan door het virus, waardoor de baby eerder gehaald zou moeten worden. Internationaal onderzoek bevestigt dat corona onder meer kan leiden tot afsterving van cellen in de placenta. De onderzoekers uit twaalf landen registreerden in totaal 68 sterfgevallen van baby’s waarbij de placenta door corona was aangetast. Gelukkig is de minder heftige variant van het virus nu het meest dominant in ons land.

Bron: RTL Nieuws