Eetstoornis anorexia nervosa: dit zijn de eerste signalen dat je kind er last van heeft

07.11.2022 12:38

Het is belangrijk om bij je kind goed te letten op de voeding, omdat het lichaam nog aan het groeien is. Kinderen moeten gezond en genoeg blijven eten. Het kan zo zijn dat je kind ineens niet meer wil eten, er alles aan doet om echt niet te hoeven eten, en afvalt in een korte tijd. Er is dan een kans dat je kind de eetstoornis anorexia nervosa heeft.

Kinderen met deze eetstoornis hebben de beste smoesjes om niet te hoeven eten.

Wat is de eetstoornis anorexia nervosa?

De eetstoornis anorexia nervosa kan voorkomen bij jongens en meisjes, maar komt wel vaker voor bij meisjes. In de meeste gevallen ontwikkelt een eetstoornis zich tussen de 15 en 19 jaar, maar kan deze kan op latere leeftijd tot uiting komen. Het lichaamsbeeld is verstoort met deze eetstoornis. Kinderen vinden zichzelf dik en ze zien zichzelf als dik, terwijl ze dit eigenlijk helemaal niet zijn. Ze willen alleen maar afvallen en doen hier ook alles aan. Ze gaan weinig of zelfs niet meer eten en sporten en bewegen extreem veel.

Hoe merk je dat je kind anorexia nervosa heeft?

Het kan lastig zijn om er achter te komen of je kind de eetstoornis anorexia nervosa heeft, vooral in de beginfase. Dan is je kind nog niet veel afgevallen, waardoor het nog niet zo snel zal opvallen. Wel zul je merken dat je kind niet wil eten en er smoesjes voor gaat verzinnen. Het is belangrijk om dan goed met je kind te praten, zodat je eventueel op tijd hulp kunt inschakelen. Er zijn tien opvallende dingen die erop kunnen wijzen dat je kind de eetstoornis anorexia nervosa heeft.

1. Je kind wil dunner worden

Je kind zal zichzelf te dik vinden en wilt daarom dunner worden. Zelfs al hebben ze ondergewicht, ze zien zichzelf altijd dik in de spiegel. Ze staan elke dag op de weegschaal, omdat ze bang zijn om aan te komen. Je kind zal niet alleen veel dunner worden in een korte periode, maar ook de menstruatie komt niet en zal dus uit blijven.

2. Je kind krijgt dunner haar

Naast dat het lichaam dunner wordt, worden de haren dat ook. Het haar wordt dof en het gaat uitvallen, de reden hiervan is vitaminetekort.

3. Je kind krijgt een droge huid

Door het vitaminetekort gaat niet alleen je haar uitvallen, maar ook zal de huid droog en vaal worden. Je krijgt dan droge plekken en er komen velletjes in het gezicht. Verder kan dit ook ontstaan op de rug, armen en de benen van je kind.

4. Je kind is alleen maar moe en duizelig

Het kan opvallen dat je kind veel duizelig en moe is, en veel zal slapen. Wanneer dit in combinatie gaat met gewichtsverlies, moet je hulp inschakelen bij een arts.

5. Je kind blijft smoesjes verzinnen om niet te hoeven eten

Telkens als het tijd is om te eten, heeft je kind geen honger of je kind verzint weer een smoesje om niet of minder te hoeven eten. Vaak is dit een teken van anorexia nervosa. Wanneer je kind ook nog eens naar het toilet gaat na het eten om te braken, dan is de kans groot dat je kind ermee te maken heeft.

6. Je kind eet in kleine stukjes

Als je kind te maken heeft met de eetstoornis, spelen ze vaak met hun eten. Ze doen er heel lang over om iets op te kunnen krijgen en snijden het in hele kleine stukjes. Ze verspreiden de kleine stukjes eten op het bord, want dat zal het bord voller lijken. Daadwerkelijk is dat natuurlijk niet het geval, maar lijkt het wel zo dat het wordt leger wordt.

7. Je kind wil alleen zijn

Het zal zo zijn dat je kind veel alleen wil zijn en niemand om zich heen wil hebben. Ze kunnen dan zelf kiezen om niet te gaan eten en hoeven anderen ook niks uit te leggen als ze niet willen eten.

8. Je kind gaat veel sporten en bewegen

Het belangrijkste punt is dat het opvalt dat je kind veel in beweging is en veel sport. In combinatie met niet of weinig eten, zal je kind veel gewicht verliezen. Wanneer dit je gaat opvallen is de kans groot je kind te maken heeft met de eetstoornis anorexia nervosa.

9. Je kind is veel met uiterlijk bezig

Kinderen met deze eetstoornis zijn veel met hun uiterlijk bezig. Ze zijn gevoelig voor de mening van anderen, dus doe er alles aan om er goed uit te zien.

10. Je kind heeft een laag zelfbeeld

Als je kind te maken heeft met anorexia nervosa, heeft je kind ook een enorm laag zelfbeeld. Ze stellen zichzelf alleen maar hoge eisen en zijn heel perfectionistisch. Ze hebben vaak ook nog eens last van faalangst.

Het is dus belangrijk om goed te letten op je kind, zodat je niet te laat bent met hulp inschakelen of al te laat bent.

Bron: jmouders.nl