Een kraamperiode van 40 in plaats van 10 dagen zou de norm moeten zijn

03.01.2023 16:36

De periode na je bevalling is vaak intensief, maar ook een belangrijke tijd voor jou en je baby. Dit is ook de reden waarom een kraamperiode van 40 dagen eigenlijk de norm zou moeten zijn, in plaats van de 10 dagen die het nu is.

Aan de zwangerschap en de geboorte wordt altijd veel aandacht besteedt, maar daarentegen weinig aan de periode die daarna komt. Je komt als moeder nu op de tweede plaats, nu je je baby niet meer draagt. De periode van de eerste 40 dagen na je zwangerschap is een mooie, maar natuurlijk ook een intense periode. Sterker nog: in veel culturen zijn deze dagen na de bevalling heilig. De jonge moeder wordt daar goed verzorgd en dit gaat gespaard met veel bijzondere rituelen, zowel voor moeder als voor de baby is dit heel fijn. In Nederland kennen we deze gewoonte niet, maar eigenlijk is dat heel jammer.

Wereldwijd

Wereldwijd zijn er veel voorschriften voor de jonge moeder na de geboorte van de baby. De moeder mag bijvoorbeeld de eerste 40 dagen niet schoonmaken, geen seks hebben, en ze moeten zoveel mogelijk in bed blijven met hun baby. In sommige landen is het huis verlaten zelfs een no-go. Maar welk doel heeft het verzorgen van de moeder dan? Het zorgt ervoor dat de nieuwe moeder geestelijk en lichamelijk kan herstellen van de zwangerschap en de bevalling.

Voordelen langere kraamperiode

In veel tradities komen deze 40 dagen terug en in veel culturen staat er een hele groep mensen klaar om de jonge moeder op te vangen. Het is ideaal en de voordelen zijn dan ook eindeloos. Het is niet zo dat je in die 40 dagen alleen kunt herstellen, je hebt dan namelijk ook genoeg tijd om je te binden met je kindje.

Je stopt deze dagen ook met vloeien, borstvoeding komt op gang en je kunt je ook mentaal gaan voorbereiden op het moederschap. Naast dat staan die 40 dagen ook voor zelfliefde, want dat is ook enorm belangrijk. Je kunt dan wennen aan je nieuwe ik en afscheid nemen van je oude ik, maar naast dat ook even goed herstellen.

Het is niet alleen voor jou een bijzonder moment, maar ook voor je baby. Want als je als moeder uitgerust bent en gelukkig, zorgt dit ervoor dat je baby ook gelukkig wordt. Het nemen van voldoende rust na de bevalling helpt om je lichaam te herstellen en het verkleint de kans op een postpartumdepressie, dit blijkt uit onderzoek.

Hoe gaat het hier in Nederland?

In Nederland wordt vaak goed gezorgd voor de jonge moeder. Een werkende moeder krijgt bijvoorbeeld haar verlof doorbetaald en een moeder heeft recht op kraamzorg aan huis, dat is dan weer uniek in de wereld. De eerste paar dagen is er kraamzorg aanwezig om de jonge moeder te helpen bij het verzorgen van de baby, maar ook zorgt kraamzorg ervoor dat de moeder extra rustmomenten heeft. Het is daarom ook vaak een moeilijk moment als de kraamzorg vertrekt.

Vraag om hulp

Het kan soms helpen om je omgeving voor te bereiden op de eerste 40 dagen. Vraag je familie en vrienden om te helpen, het is ook belangrijk mensen te kiezen waarbij je je op je gemak voelt. Eventueel kun je ook een aanvullende kraamzorg inhuren. Vraag ook iemand die kan helpen met koken, kook vooruit, of kijk of je eventueel eten kunt bestellen op een makkelijke manier. Goede voeding is enorm belangrijk, vooral na de zwangerschap en de bevalling. Vraag ook hierbij om hulp, maar ook bij het huishouden en de verzorging van de baby. Hierdoor blijft je hoofd ook opgeruimd en zul je minder stress ervaren.

Kraambezoek na 40 dagen

Je kunt ook het kraambezoek na 40 dagen toestaan als je die behoeft hebt. Het kan je geestelijk ruimte geven om te wennen aan je nieuwe rol als moeder. Hier kun je vooraf goed over nadenken, maar laat het ook je omgeving weten zodat ze niet na een paar dagen voor de deur staan. Het allerbelangrijkste van de langere kraamperiode is tijd nemen voor jezelf, zowel geestelijk en lichamelijk. Je gaat tenslotte een nieuwe levensfase in en dat is ook altijd even spannend. Maar het is natuurljk ook mogelijk als je meer of minder dagen wilt.

 

Bron: famme.nl