Hoeveel dagen na je bevalling mag je baby voor het eerst in bad?
Badderen, badderen en nog eens badderen. Het is lekker ontspannen voor je baby om in bad te gaan, maar voor jezelf is het ook genieten om je baby zo te zien. Buiten dat zal de eerste keer met je baby badderen misschien wel spannend zijn.
Maar wanneer en mag je eigenlijk je baby voor het eerst in bad doen na je bevalling? En hoe vaak moet je een baby in bad doen?
Baby eerste keer in bad
Wanneer je baby voor het eerst in bad gaat, zal je dat samen doen met de kraamverzorger. Er wordt dan stap voor stap uitgelegd wat je moet doen en waar je op moet letten bij het in bad doen van je baby.
Kamer op temperatuur brengen
Je baby mag niet alle warmte verliezen bij het badderen. Dus de kamer waar je het babybadje gaat plaatsen moet ongeveer een temperatuur hebben van 24 graden. Om de warmte in de kamer niet kwijt te raken is het belangrijk je deur en eventuele ramen te sluiten.
Spullen klaarleggen
Je kunt het beste alle belangrijke spullen die je nodig het klaarleggen. Denk hierbij aan: kruik, kleertjes, luiers, hydrofiele luiers, schone luier, badthermometer, aankleedkussen, badcape, babyolie, zeepvrije wasgel, billendoekjes en natuurlijk het badje zelf.
Kleren voorverwarmen
Dit is alleen van belang bij pasgeboren baby’s. Verwarm de kleertjes en hydrofiele luiers voor met behulp van een kruik. Je wikkel dit om de kruik heen, en zo wordt dit lekker warm. Als de baby uit bad wordt gehaald vat de baby geen kou.
Badje klaarmaken
Wanneer je alles hebt klaargelegd, ga je beginnen aan het klaarmaken van het badje. Het badje moet wel goed zijn schoongemaakt, voordat je deze met water gaat vullen. Als je het badje vult moet het water 37 graden zijn als temperatuur. Het belangrijkste is dat het gedurende tijd tussen de 36 en 38 blijft, dus controleer dit met je badthermometer. Als je die niet in huis hebt, dan kan het ook met je elleboog. Een elleboog kan het beter inschatten dan je hand, doordat je elleboog gevoeliger is.
Baby uitkleden
Leg je aankleedkussen neer, leg je baby erop, en ga vervolgens je baby uitkleden. Als nodig is maak je daarna de billetjes schoon met de klaargelegde billendoekjes. Als je nog een pasgeboren baby hebt, dan kun je het beste je baby wassen met je handen met zeepvrije wasgel. Oudere baby’s kun je in het badje zelf wassen met de juiste badproducten.
Baby in bad en wassen
Nu dit allemaal gedaan is kun je de baby in bad stoppen. Bij het badderen is het belangrijk het nekje te ondersteunen, zodat je baby niet gaat verdrinken. Je mag daarom nooit je baby alleen laten in het badje. Nu je baby in bad ligt kun je gaan beginnen met het wassen. Doe dit goed bij de knieholtes, billen, schaamstreek, navel, oksels, achter de oren en tussen de vingers en teentjes. Was je baby wel met de geschikte badproducten. Het is niet nodig om de haren van je baby te wassen.
Baby afdrogen en aankleden
Voor het afdrogen van je baby kun je de voorverwarmde hydrofiele luiers gebruiken. Één ervan is om op het aankleedkussen te leggen, waar je vervolgens je baby oplegt. De tweede is om je baby mee af te drogen. Het fijne aan een hydrofiele luier is dat hij zacht is, dunner, en minder ruw dan normale handdoeken. Begin met het hoofdje afdrogen, want hier verliezen baby’s de meeste warmte. Ga dan door naar de voetjes, dit om huiduitslag te voorkomen. Tot slot de rest en draai je je baby op zijn buik, en dan kun je de rug afdrogen. Doe de schone luier aan en ga dan je baby aankleden met de kleertjes die je had voorverwarmd. Zorg dat de drukknoopjes niet te warm zijn geworden tijdens het opwarmen.
Wanneer mag je baby voor het eerst in bad?
Wanneer je baby is geboren, dan gaat je baby niet meteen het bad in. Baby’s hebben op de geboortedag namelijk nog een beschermlaagje genaamd vernix, dit kun je er beter niet afwassen. Je baby mag op de tweede of derde dag na je bevalling in bad. De kraamverzorgster zal dit aangeven, die weet het best wanneer dit kan. Je baby elke dag wassen is niet nodig. Meestal is dit om de dag of eens in de drie dagen.